Advokat: ”Wallström har klantat till det”

Av: Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Margot Wallström kritiserade Turkiet för att legalisera sex med barn under 15 år.

Nu säger flera sakkunniga att den turkiska författningsdomstolen är missförstådd.

– Jag tror inte Wallström har läst domen. Hon har klantat till det ordentligt och borde be Turkiet om ursäkt, säger den svensk-turkiske advokaten Sadik Kutlu.

Den turkiska författningsdomstolen har tagit ett beslut som innebär att landet legaliserar sex med barn under 15 år.

Så har många medier, även Aftonbladet, beskrivit det.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström gjorde samma tolkning.

Turkiets beslut att tillåta sex med barn under 15 måste upphävas. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp", twittrade Wallström i söndags.

Tweeten ledde till stor ilska i Turkiet, och i går kallades Hedvig Lohm, Sveriges chargé d'affaires i Ankara, upp till det turkiska utrikesministeriet för att ta emot en formell protest.

Turkiet-korrespondent: Det är ett missförstånd

Nu höjs röster som säger att domen i den turkiska författningsdomstolen har misstolkats.

En av dem tillhör den danska tidningen Politikens korrespondent i Turkiet, Martin Selsøe Sorensen.

Sorensen menar att författningsdomstolen inte stiftat någon ny lag. De har heller inte upphävt den gamla. Den har däremot sagt att den nuvararande lagen inte är förenlig med landets konstitution.

– Det som skrivits om beslutet bygger på en artikel i Hürriyet Daily News i mitten av juli. Artikeln är inte särskilt bra skriven och den turkiske journalisten blandar ihop begreppen och skriver att den turkiska författningsdomstolen upphävt lagen, säger Sorensen till Dagbladet.

– Journalisten har också intervjuat kvinnoorganisationer som reagerar på beslutet, men det verkar inte som att någon har förstått vad det handlar om.

Straffet är 16 års fängelse

Den svensk-turkiske advokaten Sadik Kutlu är också av uppfattningen att beslutet har missförståtts.

Enligt Kutlu – som har läst författningsdomstolens dom – är sexuella handlingar med barn under 15 år alltjämt straffbara i Turkiet. Straffet för våldtäkt mot barn är 16 års fängelse.

– Det kan jämföras med Sverige där straffskalan för samma brott är minst 4 och högst 10 års fängelse, säger han.

Tar inte hänsyn till ålder

Skälet till att den turkiska författningsdomstolen ogillat den gamla lagen är att den inte tillåter domstolarna att ta hänsyn till offrets ålder när man bestämmer påföljd för gärningsmannen.

Med andra ord: domstolen kan inte ta hänsyn till om det rör sig om ett fall där en vuxen man haft sex med en fyraåring, eller ett fall där en 16-årig pojke haft samtyckessex med sin 14-åriga flickvän.

– Det är det som författningsdomstolen har kritiserat. Det handlar inte alls om att man ska legalisera sex med barn, säger Kutlu.

”Wallström borde be Turkiet om ursäkt”

Kutlu är mycket kritisk till Margot Wallströms tweet.

– Jag tror inte att Wallström har läst domen, och hon har inte fått hjälp att förstå den. Hon har ingen grund för sitt påstående och har klantat till det ordentligt och borde be Turkiet om ursäkt.

Även kvinnorättsorganisationer i Turkiet har kritiserat författningsdomstolen. Har de också missförstått?

– Ja, jag tror inte de heller har läst den. Men det juridiska språket i Turkiet är gammaldags och snårigt för de som inte är jurister, inte alls som i Sverige där man försöker skriva juridisk prosa på ett begripligt språk.

Wallström: ”Vad är det jag ska ursäkta”

Margot Wallström försvarade tweeten i en intervju med SvD tidigare i dag.

– Precis som jag skrev så behöver barn, på flera håll i världen, mera lagligt skydd. Och jag tycker att den här diskussionen har lett till något bra. Den har lett till klarlägganden av vad författningsdomstolens beslut betydde.

SvD: Författningsdomstolen har öppnat upp för att förändra lagen, men det finns ännu inte någon ny lag. Gick du händelserna i förväg med din kritik?

– Nej, jag har inte sagt att det är en ny lag. Jag har varit korrekt och det har bidragit till något positivt. Uttalandet har också fått stöd från organisationer i Turkiet.

SvD: Hade du läst författningsdomstolens beslut innan du skrev din tweet?

– Vi hade tagit del av domstolens beslut och det är det som jag hänvisar till.

SvD: Har Turkiet krävt en ursäkt?

– Vad är det jag ska ursäkta, att jag står upp för barnens rättigheter? säger Wallström

Aftonbladet har förgäves sökt Margot Wallström för en kommentar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN