Donald Trump höll ångerfyllt tal

1 av 2
NYHETER

Tre månader före presidentvalet utsåg Donald Trump i veckan nya kampanjchefer – allt för att blåsa nytt liv i sin kampanj och ”vässa budskapet” efter veckor av negativa rubriker och dalande opinionssiffror.

I natt talade han för första första gången sedan den organisatoriska rockaden till väljare i Charlotte, North Carolina.

Och även om retoriken kändes igen var det ett väl förberett tal som andades ånger.

– Jag beklagar särskilt att jag har orsakat personer smärta, sa presidentkandidaten.

Kontroversiella uttalanden och utspel har fortsatt avlösa varandra, och han ligger efter i opinionsmätningarna. Flera högt uppsatta medarbetare inom republikanen Donald Trumps organisation har den senaste tiden därför hållit krismöten och försökt få honom att att tona ner sig.

Budskapet från kampanjtopparna Tony Fabrizio och Paul Manafort: "En sådan här vecka till, så kommer du inte att vinna".

Så i veckan möblerade ”The Donald”, som inte visat några som helst tecken på att vika ner sig, om ordentligt i sin egen stab.

Kontroversiella kampanjchefer

Kampanjordföranden Manafort stannar på sin post men har fått betydligt mindre ansvar än tidigare. Steve Bannon och Kellyanne Conway, två konservativa medieveteraner, kliver in som ny chefsordförande respektive chef för kampanjen.

– Vi ska vässa budskapet, var Kellyanne Conways kommentar till CNN.

I nuläget har Donald Trump ett opinionsstöd på 41,2 procent, att jämföra med Hillary Clintons 47 procent, visar Real Clear Politics sammanställning av nationella opinionsmätningar. Ett dåligt opinionsläge som Conway i stället valde att beskriva som bränsle ”som tänder en eld” när de nu ska göra den politiska plattformen tydligare.

De nytillträdda kampanjcheferna är kända för sin buffliga och rättframma stil. När Trump på torsdagskvällen, natt till fredag svensk tid, talade till väljare i Charlotte, North Carolina i sydöstra USA, var det därför fler än sympatisörerna på plats som lyssnade med förhöjt intresse.

Återhållsam framtoning

Och väl bakom talarstolen höll presidentkandidaten en något återhållsam, mer allvarlig och mindre agitatorisk ton än vad han har gjort sig känd för.

Till synes väl förberedd och inläst på manus beskrev Donald Trump hur han nyligen lagt fram flertalet förslag, bland annat för att förbättra ekonomin, bekämpa radikal islamism och ”återställa lag och ordning”. Han gjorde också sitt yttersta för att sträcka ut en hand till hela väljarskaran, särskilt amerikaner med afroamerikansk bakgrund.

– Jag kommer inte att vila förrän varenda medborgare i det här landet har lika stora möjligheter att uppnå den amerikanska drömmen, sa han.

”Beklagar att jag orsakat smärta”

Trump uppgav också att han aldrig varit och aldrig försökt vara politiskt korrekt, men beklagade samtidigt att han har använt ord och talat till människor på ett sätt som orsakat dem smärta, utan att uttryckligen be om ursäkt eller namnge någon av de personer han åsyftade.

– Ibland, när en het debatt blossar upp eller när du talar om flera problem, väljer du inte alltid rätt ord eller så säger du fel saker. Jag har gjort det. Och tro det eller ej, jag beklagar det. Jag beklagar särskilt att jag har orsakat personer smärta. För mycket står på spel för att vi ska ägna oss åt dessa frågor, sa han och konstaterade senare:

– Men en sak jag kan lova er: jag alltid kommer att säga sanningen.

Vanan trogen gav han också Hillary Clinton och ”etablissemanget” ett gäng kängor. Bland annat kallade henne lögnaktig och upprepade återigen påståendet att hon under sin tid som utrikesminister tillsammans med president Barack Obama möjliggjorde terrorgruppen IS.

Clintonkampanjen kritisk

Clintons presidentvalskampanj gick kort efter att Donald Trump klivit av scenen i North Carolina enligt nyhetsbyrån AP ut med ett uttalande där de säger att Trumps uttalande om att han ångrar att han har orsakat smärta bara var ord han rabblade upp.

Talespersonen Christina Reynolds säger att talet endast visar att ”hans talskrivare och teleprompter vet att han har mycket som han borde be om ursäkt för”, och tillägger att han borde uppge vilka av hans "stötande, mobbande och splittrande kommentarer han beklagar – och ändra sin ton”.

I uttalandet från Clintons kampanj radade man också upp hundratals av Trumps ”förolämpningar”, vilken inkluderade hans bråk med de muslimska föräldrarna till en amerikansk soldatkapten, Humayun Khan, som dödades när han tjänstgjorde i Irakkriget 2004, kvinnor och personer med funktionsvariationer.

ARTIKELN HANDLAR OM