Al-Shabaab tar på sig somalisk planbomb

1 av 2

avErik Melin

NYHETER

Terroristgruppen Al-Shabaab har tagit på sig bombattentatet på ett flygplan i Somalia tidigare i februari.

Underrättelsepersonal från väst och turkiska Nato-styrkor pekas ut som måltavlor i ett uttalande som al Jazeera tagit del av.

I början av februari inträffade en explosion ombord på Daallo Airlines flight D3159, på väg från somaliska Mogadishu till Djibouti. Ett stort hål revs upp i flygplanskroppen, precis ovanför ena vingen.

Explosionen orsakades av en bomb gömd i en bärbar dator, som togs ombord av en ensam gärningsman. Han sögs ut ur planet i samband med smällen och var den enda som dödades i attentatet.

Fram tills idag har ingen tagit på sig försöket att få planet att störta. Men i ett uttalande som nyhetskanalen Al-Jazeera tagit del av tar den somaliska terrorgruppen Al-Shabaab på sig attacken. Den väpnade gruppen säger i uttalandet att måltavlorna i en stor operation, som attentatet var del av, var dussintals underrättelsetjänstemän från väst och Nato-styrkor från Turkiet.

Planets passagerare var egentligen incheckade på ett plan från Turkish Airlines, men blev tvungna att byta plan till ett från Daallo efter att det turkiska inte kunde landa i Somalia på grund av ogynnsam väderläk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Somalia

Nato

al-Shabaab