Johans drönare hittade Sävsjökvinnan: ”Hade en makalös tur”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

I tolv timmar sökte polis och frivilliga efter den försvunna mamman och hennes 8-åriga dotter som barfota gått ut i snön i Sävsjö på onsdagen.

Tillslut var det Johan Hjalmarssons drönare som hittade den nedkylda familjen – bara 250 meter från den plats där de senast synts till.

– Vi hade en makalös tur att vi flög över dem nästan direkt, annars vet jag inte hur det hade gått för flickan, säger han till Aftonbladet.

Tillsammans med Missing People sökte flera polispatruller efter den saknade mamman och dottern som gått ut barfota och tunt klädda i det kalla vädret.

När de efter 12 timmar påträffades i ett skogsparti intill väg 127 i Sävsjö var de kraftigt nedkylda och mamman dödförklarades senare på sjukhus.

Flickan, som fick allvarliga skador, vårdas just nu på sjukhus medan familjens 9-årige son, som påträffades tidigare på dagen, vårdas för lindriga skador.

Johan Hjalmarsson var operativ chef för Missing Peoples sökinsats på platsen. Han berättar att de kom igång med sökandet först vid 01-tiden på torsdagen.

– När vi blev involverade i detta var redan de övrig områdena avsökta, så det blev naturligt att vi skulle ta just detta området, säger Johan Hjalmarsson.

”Vi hade en makalös tur”

Då vädret vid tillfället var dåligt hade inte polishelikoptern lyckats ta sig till sökområdet. I stället bestämde sig Johan för att göra ett försök att flyga med sin drönare som han utrustat med en värmekamera.

– Men då det var så kallt och eländigt var drönaren inte på humör att flyga, men jag lyckades ändå få upp den i luften i cirka 15 minuter och under den tiden såg vi en vit fläck som vi inte visste om det var människor eller inte, berättar Johan.

Polisen informerades direkt om fyndet och en hundpatrull skickades till platsen. Strax därefter, vid 02.50-tiden på torsdagsmorgonen, konstaterade polisen att det var mamman och hennes dotter som fångats upp av Johans värmekamera.

– Vi hade en makalös tur att vi flög över dem nästan direkt då drönaren inte orkade flyga så mycket längre till efter det. När vi efter 5–6 minuter hade fått träff på dem var det bara att kolla vart på kartan de befann sig, förklarar Johan.

Kanat ned för en slätt

Mamman och dottern hittades bara 250 meter från platsen där vittnet Thommy Arvidsson tidigare på dagen tagit hand om sonen, pekat ut riktningen dit familjen försvann samt informerat polisen om att det fanns fotspår i snön.

– Spåren fanns kvar på platsen även dagen efter, säger han till Aftonbladet.

1 av 6 | Foto: Mats Samuelsson
Johan Hjalmarsson, operativ chef för Missing people under sökinsatsen.

Men enligt Johan Hjalmarsson fanns det inga spår på platsen som gick att följa – något han själv undersökt till fots innan han skickade upp drönaren.

– Vi gjorde ett sök längs vägen då vi fått tips om att kvinnan synts till där men då såg vi inga spår nere i slänten. Senare visade det sig att de åkt kana nedför slätten och att snön yrt så att spåren försvunnit. Det var föst när man kom ned i skogsområdet, som låg skyddat, som det gick att se fotspåren, förklarar Johan.

”Gjort samma bedömning som polisen”

Trots kritiken om att det tog lång tid att återfinna familjen så säger Johan att han hade gjort precis samma bedömning som polisen.

– Det var absolut enligt boken. Detta var ett akutsök och då handlar det oftast om timmar eller minuter för att hitta människor vid liv och då måste man prioritera de platser inom sökområdet som är mest sannolika att de vistats på.

– Detta var ingen resurssvag sökning, det kryllade av poliser. Vi i Missing People letar efter folk hela tiden och vet att det inte är lätt att hitta människor.

Även om utgången blev tragisk så säger Johan att det ändå infann sig ett lyckorus efter att han fick reda på att polisen påträffat den lilla flickan vid liv.

– Helt ärligt är det svårt att förstå hur hon kunde överleva i den där kylan. Det var ju över 10 minusgrader ute. Jag har fortfarande ont i fingrarna efter att ha behövt ta av mig handsken under den kvarten som drönaren var uppe i luften.

Publicerad:

LÄS VIDARE