’Miljöpartiet försökte tysta Kaplan-kritik i Aktuellt’

Har tagits ur tjänst

Miljöpartiet uppges ha försöket påverka kvällens Aktuellt-sändning.

Språkrörens presskontakt Magnus Johansson ville att nyhetsprogrammet inte skulle ta upp kritik mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan.

– När samtalet var på väg att avslutas sade Johansson: ”Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?”, berättar Anders Holmberg för SVT.

Miljöpartiet har nu tagit Magnus Johansson ur tjänst tills vidare.

Det var inför kvällens Aktuelltsändning som programledaren Anders Holmberg och språkrörens presskontakt Magnus Johansson diskuterade innehållet.

– Vi pratade om logistiken kring intervjun, var den skulle ske. När samtalet var på väg att avslutas sade Johansson: ”Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?”, berättar Anders Holmberg för SVT.

Programledaren frågade vad Johansson menade, varpå den senare enligt Holmberg ska ha svarat:

”Om ni låter bli att prata om Kaplan skulle du kunna få några tunga namn inom partiet som är kritiska mot att Khan varit nominerad”.

’Kommer knåda Amin’

Anders Holmberg säger att han vägrade gå presskontakten till mötes

– Jag trodde faktiskt inte mina öron. Jag har aldrig varit med om något liknande från en företrädare för ett politiskt parti i Sverige. Han försökte alltså köpslå för att få mig att inte ta upp kritiken kring Kaplan. Och sen berättar han helt öppet att han tänker tysta en kritiker.

Hållningen föll inte Johansson i smaken.

”Okej, men du ska veta att vi kommer att knåda Jabar Amin under dagen. Han kommer inte att vara särskilt kritisk hos er”, ska han ha svarat enligt Holmberg.

I sändningen skulle den miljöpartistiske riksdagsledamoten Jabar Amin medverka. Han är mycket kritisk till hur partiledningen hanterat fallen med Mehmet Kaplan och partikollegan Yasri Khan, som hoppade av efter att han fått hård kritik i samband med att han inte velat ta en kvinnlig TV4-journalist i hand.

Aftonbladet når Jabar Amin på onsdagskvällen.

– Har han gjort det som påstås är det väldigt dumt, så får man inte göra.

Vad säger du efter händelserna med Kaplan och Yasri Khan och nu detta, hur är stämningen i partiet?

– Det är inte roligt. Vi kommer att diskutera frågorna och det är viktiga frågor.

Men du känner dig inte knådad av någon inom partiet?

– Nej, alla som känner mig vet att jag inte är sådan. I alla frågor kan man bli påverkad av argument, men i en tv-sändning tar jag mig rätten att säga det jag själv tycker.

”Främmande för mig”

Magnus Johansson, som i normala fall arbetar som planeringschef på utbildningsdepartementet, säger till SVT att han inte känner igen Anders Holmbergs beskrivning av diskussionen med programledaren, att han skulle försökt påverka innehållet i Aktuellt.

– Det är främmade för mig att göra. Jag tycker det är jättetråkigt att Anders Holmberg uppfattar det så, det är inget som han har framfört till mig. Jag beklagar djupt att det har uppfattats av honom som att jag har uttryckt det så, säger han till SVT.

Aktuellts ansvarige utgivare, Ulf Johansson, säger att Miljöpartiets agerande är unikt.

– Vi har aldrig varit med om att en hög företrädare försökt påverka på det här sättet. Tidigare kan någon ha tackat nej till att debattera mot någon specifik person och då har vi regler för hur vi agerar, men den här typen har vi inte varit med om, säger Ulf Johansson till Aftonbladet.

Påverkar det här hur ni förhåller er till Miljöpartiet och andra partier?

– Nej, vi ser detta som en unik händelse. Men det är däremot så att vi ser det som desto viktigare att genomföra det arbete med att rapportera om den kritik som finns inom Miljöpartiet. Jag förutsätter att att inga andra politiska företrädare kommer att göra på liknande sätt, säger Ulf Johansson.

Tagen ur tjänst

Miljöpartiet har kort efter nyheten om Johanssons påstådda agerande valt att ta honom ur tjänst.

– Han är tillfället tagen ur tjänst, det kommer han att vara tills han kan diskutera det som inträffat. Språkrören är informerade, säger Emma Stark, pressekreterare hos Gustav Fridolin.

Hon säger att Magnus Johansson normalt inte hanterar press för partiet.

– Magnus jobbar normalt inte med press, han har hoppat in just nu. Jobbar annars i annan tjänst.

Har han pratat med språkrören?

– Språkrören är informerade, jag vet inte exakt vilken kontakt de har haft med varandra. MP vill inte att man ska påverka medier på det här sättet.

Aftonbladet söker Magnus Johansson och Miljöpartiets språkrör.

Publisert:

LÄS VIDARE