”Vi är så tacksamma och lättade över att Frank lever”

NYHETER

27-årig svensk student sköts av rånare i Miami

Frank, 27, träffades av två skott i magen när han överfölls av rånare på en bakgata i Miami.

Övervakningsfilmen visar hur den svenske studenten försöker backa bort från förövarna – men skjuts ner.

Frank vårdas nu på sjukhus med allvarliga skador.

– Jag är lättad och glad över att han lever, det här är fruktansvärt, säger hans storebror Peter.

Foto: Svenske studenten Frank, 27 år, rånades och sköts med två skott i magen.

Det var sent i tisdags kväll, lokal tid, som den svenske studenten Frank, 27, sköts ned med två skott i samband med ett rånförsök på en bakgata i stadsdelen Wynwood i centrala Miami, Florida.

Frank, som pluggar reklam på en skola i staden, hade precis ätit middag med sina föräldrar som var på besök från Sverige för att delta i hans examen, i dag fredag. Efter att familjen skiljts åt svängde Frank in på en bakgata där han överfölls av två män.

Sköts med två skott i magen

– Han skulle hem och göra klart lite saker inför examen. På en bakgata, bara några hundra meter från hörnet där han svängde kom två unga män fram och hotade honom med pistol, berättar Franks storebror Peter för Aftonbladet och fortsätter:

– De försökte ta hans plånbok och mobil, men Frank ville bara lämna ifrån sig mobilen och inte kreditkorten, eftersom han skulle åka till New York några dagar senare för att presentera sin reklamportfolio.

När Frank vägrade släppa plånboken eskalerade rånet.

– Den ene sa ”blast him”. Frank backade med händerna över huvudet men sköts med två skott i buken. Det ena gick ut genom skinkan och det andra sitter fortfarande kvar vid ryggraden. Läkarna vågar i dagsläget inte ta bort den.

På den övervakningsfilm som Miamipolisen nu släppt syns det mesta av rånet: hur Frank lägger ner sin mobil och backar bort från platsen, och hur en av rånarna sedan tar fram ett vapen.

– Jag hoppas att myndigheterna kan fånga dom, säger Peter. För alla andra skull. De är uppenbarligen beredda till vad som helst – för en struntsak.

– Men vårt fokus är på att Frank ska bli frisk fort.

Siktade på huvudet

Trots omständigheterna uppges Frank mår bra.

– Läget är fortfarande kritiskt men stabilt. Frank är vid gott mod och orkade till och med skämta om att gärningsmannen var en dålig skytt som siktade på huvudet men träffade i magen, säger brodern och tillägger att det var ett mirakel att Frank överlevde.

– Han hade en otrolig tur då det hade kunnat gå mycket värre. Vi är så tacksamma och otroligt lättade över att han lever.

Enligt brodern har händelsen fått stor uppmärksamhet i amerikanska medier.

– I amerikanska medier beskrivs händelsen som katastrofal och att det är tragiskt att en sådan sak kan ske. Frank är bara en vanlig student som nästan blev ihjälskjuten för ingenting. Han fick betala ett otroligt högt pris för att han ville behålla sin plånbok.

Fick beskedet via sms

Enligt brodern fick föräldrarna vetskap om vad som hänt deras son först dagen efter, då sjukhuset sms:ade att Frank låg skottskadad på sjukhuset. Trots den dramatiska händelsen kommer föräldrarna att delta i examensdagen på Franks skola, sedan man där beslutat att genomför en speciell ceremoni för Frank.

Föräldrarna, som planerat en tre veckor lång semester i USA, tänker nu stanna i Florida tills sonen blir utskriven från sjukhuset.

Enligt ett uttalande från Franks skola förväntas han bli utskriven om en vecka, och förväntas bli helt återställd:

”Vi ser fram emot att se hans leende på skolan snart igen”, skriver skolrepresentanterna, och skickar Frank hälsningar om ett snabbt tillfrisknande.

För storebror Peter i Sverige kom beskedet om rånet och skjutningen som en chock.

– Det var overkligt och surrealistiskt. Det är sådant man läser om och som händer andra och så händer det en familjemedlem. Jag har själv bott i Miami i flera år och vet att det finns områden som är farliga och är man på fel plats så kan det bli så här.

Hur har Frank hanterat hela situationen?

– Han tar det ganska lugnt. Kanske har det som hänt inte riktigt sjunkit in än utan kommer kanske efteråt. Men det är en himla tur att våra föräldrarna är där och kan stötta. Annars hade situationen varit ännu mer kaotisk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Miami

USA