Två gripna av polis i belgisk terrorinsats

1 av 9 | Foto: Två personer har gripits i samband med polisinsatsen i Belgien.
NYHETER

Två personer har gripits av belgisk polis efter gårdagens skjutning av fyra poliser, uppger belgiska medier.

En algerisk man sköts till döds och polisen hittade en IS-flagga under räden.

Premiärminister Charles Michel säger att polisinsatsen fortsätter – och att faran inte är över.

Den belgiska tv-kanalen VTM rapporterar att två personer har gripits i samband med polisinsatsen, som inleddes i går efter att fyra poliser skadats och en gärningsman dödats i en skottlossning i Bryssel.

Premiärminister Charles Michel vill inte bekräfta att polisen har jagat efter två terrormisstänkta, men uppger att antiterrorinsatsen inte har avslutats.

– Utredningen fortsätter och faran kvarstår, säger Michel.

Landets nationella säkerhetsråd håller i dag ett extrainkallat möte.

Sköts i huvudet

Vid tillslaget mot en bostad blev poliserna beskjutna genom ytterdörren. Två poliser skottskadades direkt, strax efteråt besköts ännu en polisman. Den tredje ska ha träffats i huvudet och ena örat och fått allvarliga men inte livshotande skador.

Skjutningen av de fyra poliserna inträffade under en rutinmässig sökinsats, enligt premiärministern, som uppger att antiterroroperationen har kopplingar till terrordåden i Paris i november.

Enligt tidningen La Dernière Heure blev en gärningsman "neutraliserad med sin kalasjnikov i famnen".

Hittade IS-flagga

En stund senare kom bekräftelsen – som även bekräftade att det inte rörde sig om Europas kanske mest jagade man.

– En kropp har hittats under en undersökning i ett hus på Rue du Dries. Hans identitet har inte fastställts ännu, men det är i vilket fall som helst inte Salah Abdeslam, sade det belgiska åklagarämbetets talesman Eric Van Der Sypt, enligt tidningen Le Soir.

Senare bekräftades att den döde är en algerisk medborgare som befann sig illegalt i Belgien. Den belgiska åklagaren säger också att en IS-flagga hittades i samband med tillslaget, skriver nyhetsbyrån AP.

Koordinerad attack

Belgaren Abdeslam har jagats intensivt sedan terrordåden i Paris i november då totalt 130 personer dödades när islamistiska terrorister slog till mot kafébesökare i centrala Paris, en konsert på Bataclan-teatern och även området kring Stade de France där Frankrike samtidigt mötte Tyskland i en fotbollslandskamp.

TT-AFP-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM