Här är svenskarna med förmögenheter utomlands

1 av 15

avFredrik Rundkvist

NYHETER

Nya regler har gjort det ­lättare för Skatteverket att sätta fast skattesmitare.

Det har fått tusentals ­personer att begära själv­rättelse och deklarera dolda utlandsförmögenheter för miljardbelopp.

– Det har varit en barnlek att ägna sig åt internationell skatteflykt de senaste 30 åren, säger skattejuristen Torsten Fensby till SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Regeln om självrättelse är en sorts amnesti för skattesmitare.

Genom att ta hem pengarna till Sverige, deklarera och skatta för dem sex år tillbaka i tiden, blir de dolda för­mögenheterna plötsligt vita.

De senaste åren har Skatteverket fått in 9 800 ansök­ningar om självrättelse, enligt SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Hittills har förmögenheter motsvarande 1,8 miljarder ­kronor återförts till landet.

Mäktiga familjer

Bland de som begärt självrättelse finns personer från några av Sveriges mäktigaste adels- och finansfamiljer, en rad kända politiker och diplomater.

– En förutsättning för att du ska kunna ägna dig åt internationellt skattefusk är att du har pengar. Så oundvikligen är de mäktiga, säger Torsten ­Fensby, expert på skatteflykt på Skatte­verket.

Bakgrunden till de senaste årens ökning av antalet självrättelser är de nya avtal om bankinformation som Sverige de senaste åren tecknat med ett 40-tal länder runt om i världen.

Ett efter ett har skatteparadisen förmåtts lätta på banksekretessen. Möjligheten att sätta fast skattesmitare har ökat markant.

200 utredare jobbar nu heltid på Skatteverket med att ­jaga obeskattade förmögen­heter gömda utomlands.

– Jag har deltagit aktivt i arbetet som fokuserat på det internationella skattefusket, och jag kan bara säga att vi har gjort enastående framgångar under de senaste åren. Internationellt ser det väldigt ­lovande ut just nu, säger ­Torsten Fensby till ”Uppdrag granskning”.

Enorma belopp

Det handlar om astronomiska summor. Enligt Nordiska ministerrådet finns minst 400 miljarder svenska kronor gömda i skatteparadis. Men enligt Torsten Fensby handlar det snarare om 500 miljarder kronor.

Som ett resultat av detta ­beräknas staten gå miste om cirka 7 miljarder kronor i skatte­intäkter varje år.

– Det som förvånat mig mest är hur högt upp i samhället det här skattesmitandet pågår. Och hur stora belopp det handlar om, säger Joachim Dyfvermark, som tillsammans med kollegan Sven Bergman gjort granskningen.

– Det handlar om männi­skor i samhällets översta toppskikt. Om de hade blivit påkomna hade de hamnat bakom lås och bom.

Marianne Kierkemann, 65

Moderat kommunalpolitiker i Kungsbacka och tidigare riksdagsledamot (2005-2011).

Uppger att hon ärvde tillgångarna utomlands efter sin man som avled 1985, och att hon inte fick kännedom om pengarna förrän 2007.

Peter Wallenberg (1928-2015) Wallenbergsfärens tidigare ordförande redovisade i sin självrättelse en tidigare okänd lön på 17 miljoner, enbart för 2007.

Peter Wallenberg (1928-2015)

Wallenbergsfärens tidigare ord­förande redovisade i sin självrättelse en tidigare okänd lön på 17 miljoner, enbart för 2007.

Agneta Kreuger, 65

En av drottning Silvias närmaste ­väninnor. Var tidigare gift med Björn Kreuger, brorson till den stormrike tändstickskungen Ivar Kreuger.

Gunnar Brock, 65

Tidigare koncernchef för Atlas Copco. Har begärt självrättelse för en utländsk förmögenhet på 190 miljoner kronor. Säger i en kommentar till ”Uppdrag granskning” att han ”fått fel råd av sin jurist”.

Anders Igel, 65

Tidigare koncernchef för Teliasonera, i dag ­styrelseproffs som bland annat sitter i Swedbanks styrelse. Anders Igel har deklarerat för en okänd utländsk förmögenhet på 26 miljoner kronor.

Marianne Bernadotte, 91

Änka efter designprinsen Sigvard Bernadotte (1907-2002). Begärde självrättelse 2012 för en utländsk förmögenhet på 44 miljoner kronor, pengar som uppges komma från ett arv.

Jörgen Ehrensvärd, 83

Greve bosatt på Tosterups slott utanför Tomelilla. Säger till ”Uppdrag granskning” att han inte ser någon konflikt i att den 690 hektar stora gården tar emot EU-bidrag samtidigt som han själv har haft en odeklarerad förmögenhet utomlands. ”Det ena är pengar till ett bolag och har inte ett dugg med mina privata pengar att göra.”

Walburga Habsburg Douglas, 57

Journalist, jurist och moderatpolitiker. Barnbarn till den siste ­kejsaren av Österrike. Hade obeskattade tillgångar utomlands samtidigt som hon satt i riksdagen 2006-2014. Begärde självrättelse 2014.

Hans Gabriel Trolle Wachtmeister, 93

Greve och godsägare som tidigare innehaft en rad höga poster ­inom näringslivet. Bor på Trolle-Ljungby slott utanför Kristianstad. Uppger till ”Uppdrag granskning” att självrättelsen gäller en för­mögenhet som legat länge i utlandet utan att han reflekterat över att den skulle beskattas.

Otto von Arnold, 65

Godsägare och tidigare kristdemokratisk riksdagsledamot (2007-2013). ”Det här är gamla pengar som kommer från början av 1900-talet, som min pappas morfar hade. Det var ett gammalt arv.”

Ann Hagemann, 61

Ruuthsbo Gods utanför Ystad. Har begärt självrättelse för en utlandsförmögenhet på 65 miljoner kronor. Uppger till redaktionen att självrättelsen gäller ett arv efter hennes far, som var skriven utomlands.

Karl-Adam Bonnier, 81

Storägare i mediejätten Bonnier. Har ­begärt självrättelse för en obeskattad ­förmögenhet i utlandet på 80 miljoner ­kronor.

Frank Belfrage , 74

Diplomat och kabinettssekreterare under Carl Bildts (M) tid som utrikesminister 2006-2014.

Fredrik Gottlieb, 68

Finansman. Har en rad styrelseuppdrag och är bland annat ­styrelseordförande i finansbolaget Garantum. Pappa till Louise Gottlieb, en av prinsessan Madeleines bästa väninnor.

ARTIKELN HANDLAR OM