Njut av värmen – nu blir det ”varannanväder”

1 av 3
NYHETER

Sommaren är här. Igen. Sommarens värmerekord har slagits i Norrköping.

Men passa på och njut – nu blir det ”varannandagsväder”.

– Det kommer bli blöta dagar. Och soliga dagar, säger meteorologen Therese Fougman.

Sommaren har kommit tillbaka – och den gör det med rekordvärme.

I dag har säsongens värmerekord slagits.

– Vi har haft årets högsta temperatur i landet i dag. Hela 32,1 grader i Norrköping, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, och tillägger att det tidigare rekordet var 31,8 grader och togs på midsommardagen i småländska Målilla.

Varmast har det varit i Östergötland och östra delarna av Småland, men värmen ser inte ut att hålla i sig. Nu drar norskkylan in.

– Den här varma luften är redan på väg bort, säger hon.

Värmen ”sjunger på sista versen”

På lördagsmorgonen motas sommarvädret bort mot Finland och samtidigt drar ett höstväder in från den norska kusten. I södra och norra Norrland väntas under lördagen och söndagen regn, hård vind och risk för hårda vindbyar.

I Götaland och Svealand väntas det däremot bli molnigt väder med en del solchanser och ungefär 20 grader varmt.

– Men under söndag och måndag ser det ut som att södra delen av landet blir ganska blöt, säger Therese Fougman och tillägger att i Norrland väntas fortsatt regn, lokala snöbyar på fjälltopparna och svalare temperaturer.

– Värmen vi har haft sjunger på den sista versen i kväll, sedan blir det ganska soliga dagar och ganska blöta dagar. Det blir lite varannandagsväder, säger hon.

Varannandagsväder i veckan

Enligt SMHI kommer ”varannandagsvädret” hålla i sig i nästa vecka.

Det innebär att det ena dagen är fint i södra Sverige med temperaturer på omkring 15-20 grader och kallt i norr med mellan 5-10 grader. Nästa dag blir det tvärtom: då är det sol i norr och regn i söder.

Nu uppmanas de i norra och södra Norrland att ankra fast studsmattan och andra lösa föremål, samtidigt som de i södra Sverige bör fundera på att plocka fram regnjackan.

– Det blir lite blöta dagar framöver.

Kommer supervärmen komma tillbaka?

– Nej, inte som jag kan se nu, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder