Trump: ”Svarta är Guds största gåva”

avNiklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:

Besökte kyrka i Detroit

1 av 4

Inför en till största delen svart församling vaggade Donald Trump fram och tillbaka till gospelsmusiken. Han gjorde ett nedslag i kyrkan Great Faith Church i Detroit.

Tidigare i veckan liknade han svarta vid ”Guds största gåva till USA”. Utanför kyrkan möttes han av protester.

För första gången som presidentkandidat har Donald Trump gjort ett framträdande inför en till största delen svart publik. Han har tidigare fått kritik för att ha framträtt inför nästan enbart vita samlingar.

Under lördagen besökte han kyrkan Great Faith Church i Detroit, höll ett tal och lyssnade på gospelmusiken. Vid hans sida stod Ben Carson som tidigare varit Trumps rival men numera stöttar honom.

”Guds största gåva”

Trump sa till församlingen att han var där för att ”lyssna på dem” och lovade att lösa ekonomiska problem för den svarta befolkningen.

– Jag vill göra denna stad till ekonomisk avund för resten av världen, och vi kan göra det, sade han och talade om att locka tillbaka företag till staden, som flyttat sin verksamhet utomlands.

– Jag har full förståelse för att den afroamerikanska gemenskapen fått stå ut med många fel som måste göras rätt.

Tidigare i veckan har Trump liknat svarta vid ”Guds största gåva till USA”, enligt Detroit Free Press.

Försöker ta in försprånget

Han höll sig till sitt manus och kunde i början av gudstjänsten ses vagga till låten ”What a Mighty God We Serve”. Han sa att USA inte tar tillvara på svarta människors energi och potential.

Republikanernas presidentkandidat förtsätter att vädja till väljargrupper där han inte har stort förtroende, däribland svarta och latinamerikaner, för att ta in försprånget Hillary Clinton har i opinionsundersökningarna.

– Det här har varit en fantastisk dag, sa Trump efter att ceremonin var slut.

Talet togs emot väl av församlingsmedlemmarna, enligt BBC:s reporter på plats i kyrkan.

Utanför möttes han däremot av demonstranter som skanderade ”Vems stad? Vår stad!”. Vid ett tillfälle försökte några av dem forcera avspärrningen men blockerades av beridna poliser.

”Talar inte till en svart kyrka”

Lawrence Glass vid baptistkyrkan i Detroit kommenterade Trumps framträdande för den samlade journalistkåren.

– Han talar i en svart kyrka, vilket inte är samma sak som att tala till en svart kyrka, säger Glass, enligt CNN.

Trump inledde sin vädjan till den svarta befolkningen i USA i augusti med att bland annat säga ”Vad i helvete har ni att förlora?”, samt citera missvisande statistik om hur många svarta som lever i fattigdom och är arbetslösa, enligt ABC News.

Hillary Clinton har använt Trumps uttryck emot honom och isället sagt, minus svordomen: ”Vad har ni att förlora? – allt.”

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM