Politiker utsatt för mordbrand och hatbrott

avJonas Löfvenberg

NYHETER

Pierre Esbjörnsson (S), kommunalråd i Skurup har utsatts för en mordbrand på söndagskvällen. På lokalpolitikerns garagedörr ska den den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsens symbol ha sprejats. Polisen rubricerar även händelsen som hatbrott.

På söndagskvällen larmades räddningstjänsten till kommunalråd Pierre Esbjörnsson bostad i Skurup där hans bil stod i brand. Det förelåg stor spridningsrisk men elden kunde snabbt släckas. Händelsen rubriceras som mordbrand.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford säger att man genomfört en teknisk undersökning på platsen, men att det är för tidigt att säga något om resultatet.

– Vi ser allvarligt på det här. Det handlar dels om det enskilda brottet men också om kommunalrådets trygghet.

Nazistsymbol sprejad

Enligt uppgifter till Skånska Dagbladet fanns den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsens symbol sprejad på garageporten intill den brinnande bilen. Utöver mordbrand så rubricerar polisen händelsen som hatbrott. Det finns personer vars eventuella inblandning i brottet ska utredas av polisen.

– Det finns individer som uttryckt sitt missnöje i Skurup. De förde väsen och har klottrat. Nu kan det ha fått en annan dimension, vilket vi ser väldigt allvarligt på, säger Ewa-Gun Westford till Aftonbladet.

Har de här personerna kopplingar till Svenska Motståndsrörelsen?

– De här individerna rör sig i sådana kretsar, säger Ewa-Gun Westford.

Pierre Esbjörnsson ska efter omständigheterna må bra uppger Ystad Allehanda.

– Jag mår bra. Men jag vill inte alls uttala mig om händelsen just nu. Kanske under morgondagen, beroende hur det går med polisens undersökning, säger han till Ystad Allehanda.

 PLUS:  Svenska motståndsrörelsen

ARTIKELN HANDLAR OM