Överdrev sjukdom – krävs på miljoner

avLilian Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Den ms-sjuke mannen hade assistans jämt – för att röra sig, klä sig, äta och dricka.

Men spaningsfilmen avslöjade 44-åringen: han kunde gå, stå och röra sig utan större problem när han shoppade på Bauhaus.

Nu misstänks mannen och hans familj ha lurat till sig närmare 14 miljoner av Försäkringskassan.

Den 44-årige mannen, hans 48-åriga hustru och 68-åriga mamma åtalas nu för grovt bidragsbrott. De ska enligt åtalet ha ljugit för läkare, arbetsterapeuter och Försäkringskassan om mannens hälsotillstånd. Och de misstänks ha fejkat antalet arbetade assistanstimmar – i åtta år.

Enligt Försäkringskassans utredning från 2011 måste mannen matas, kunde bara dricka med sugrör och någon måste hälla upp i glaset. Han behövde hjälp med att sätta på tv:n och byta kanal, kunde inte hantera ett larm och måste alltid ha tillsyn.

Försäkringskassan beviljade sjukersättning när mannen blev allt sämre av sin sjukdom ms, multipel skleros. Enligt läkarintygen saknade han motorik i armar och händer, kunde bara gå korta sträckor inomhus med kryckor och måste ha rullstol eller permobil utomhus.

Beviljades ersättning

Mannen fick rätt till hel sjukersättning i februari 2003 och beviljad assistansersättning sedan oktober 2000.

Men Försäkringskassan inledde en kontrollutredning.

På foton visade mannen upp en helt annan slags rörlighet:

"Utifrån bilderna att döma så verkar X vara kapabel att gå och stå utan kryckor samt kunna använda sina armar och händer", konstaterade myndigheten.

Mannens hustru och mor fick ersättning som assistenter. De ska ha arbetat varje dag utan helgledighet, sjukfrånvaro, semester eller annan frånvaro. Kvinnorna har, enligt åtalet, påstått att de utfört ett visst antal utförda arbetstimmar på heltid. De ska ha undertecknat tidsredovisningar åt varandra och en annan assistent. Samtidigt hade de andra arbetsgivare.

Rörde sig utan hinder

Men en 55 minuter lång spaningsfilm från Bauhaus avslöjade mannen. Den visar att mannen kunnat gå, stå och röra sig utan större hinder och att han kunnat använda båda sina händer. Han håller i en penna med höger hand och ritar. Han plockar från en hylla. Håller i en mobiltelefon, en nyckelknippa, en plånbok, en papperslapp. Bär utan problem en inköpskorg i armen. Han kan resa sig och förflytta sig, utan stöd, in och ut ur bilen.

Mannen har också hävdat att han har problem med synen, är mycket ljuskänslig vid solljus och använder speciella solglasögon. På bilder Försäkringskassan tagit del av bär han inte solglasögon, varken i solen eller inomhus.

I mannens Ipad har polisen hittat bilder som visar honom på en tennisbana med en tennisracket i höger hand. På en annan bild håller han i ett fullt ölglas. Han är även fotograferad på en lagbild tillsammans med unga fotbollsspelare.

Enligt Försäkringskassans bedömning är det orimligt att det skulle ha skett en förbättring av mannens sjukdomstillstånd sedan diagnosen fastställdes på 1990-talet. Det vanliga vid ms är att motsatsen, att det blir en långsam försämring av den fysiska förmågan.

– Min klients sjukdom innebär att han har dåliga och ljusare dagar. Det finns läkarutlåtanden som styrker det, säger mannens försvarare, advokat Tomas V Wellton.

– Den blir bara värre för varje år. Polisen har tagit bilder vid två-tre tillfällen där det ser ut som om han inte har alltför stora problem att röra sig.

”Inte medvetet lurat”

Advokaten menar att anledningen till att åtalet kan väckas är Försäkringskassans mer restriktiva hållning.

– Min klient är mycket ledsen, han har inte medvetet lurat Försäkringskassan.

Förra året åkte mannen till Turkiet med sin dotter, utan hjälpmedel och utan att boka ett handikappanpassat hotellrum.

Två poliser såg, vid husrannsakan och när mannen greps, att han kunde röra sig och klä på sig utan hjälp. Det fanns inte heller några synliga hjälpmedel i hemmet.

Även häktesvakten har vittnat om att mannen under tiden i häktet klarat sin personliga hygien, på- och avklädning och att äta själv.

Två läkarutlåtanden, om mannens sjukdom, konstaterar att mannen inte har de funktionsnedsättningar han hävdat.

Förnekar brottet

Enligt åtalet misstänks mannen och hustrun sammanlagt ha lurat till sig 10 447 817 kronor i felaktiga ersättningar från augusti 2007 till 31 juli 2015, genom att kraftigt överdriva mannens sjukdom och hjälpbehov.

Mannens mamma har genom att lämna oriktiga uppgifter felaktigt fått 3 470 533 kronor i ersättning mellan den 1 januari 2009 till 31 juli 2015.

Försäkringskassan vill ha tillbaka totalt 13 918 350 kronor.

Enligt åtalet förnekar de tre åtalade brott.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM