Fidel Castro död

Trudeau hyllar Castro – får hård kritik

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Kanadas premiärminister Justin Trudeau får skarp kritik efter att han hyllar Fidel Castro.

I ett uttalande beskriver han diktatorn som en ”legendarisk revolutionär och talare” utan att fördöma Castros auktoritära styre.

”Nej, Castro var inte en ’framstående ledare’. Han mördade och fängslade tusentals män, kvinnor och barn”, skriver oppositionspolitikern Lisa Raitt på Twitter.

Kubas förre president Fidel Castro dog 90 år gammal på fredagskvällen. Utrikesminister Margot Wallström beskriver Castro som ”historisk” men är också starkt kritisk till hans styre. ”Bristen på demokrati och mänskliga rättigheter har varit ett hinder för landets utveckling”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

”Känner djup sorg”

En som däremot inte är lika kritisk är Kanadas premiärminister Justin Trudeau som får kritik för att ha uttryckt ”djup sorg” över den kontroversielle Kubaledarens död.

Trudeau gjorde ett skriftligt uttalande på lördagen där han beskriver Fidel Castro som en ”legendarisk revolutionär och talare” och sa att hans far var god vän med Castro.

”Även om han var en kontroversiell person, såg både hans anhängare och motståndare hans storslagna hängivenhet och kärlek till det kubanska folket som kände en djup och innerlig tillgivenhet till ’El Comandante’”, skriver Justin Trudeau i uttalandet.

Kräver en ursäkt

I Miami i USA gick människor, framförallt exilkubaner, runt på gatorna i feststämning under lördagen för att fira Fidel Castros död. ”Cuba Libre! Gubben är död!” gick det att läsa på några plakat. Däremot känner många kubaner i hemlandet sorg och musik och fester har förbjudits.

Att Justin Trudeau så ensidigt hyllar den auktoritära ledaren gör att många oppositionspolitiker i Kanada gått till attack.

”Nej, Castro var inte en ’framstående ledare’. Han mördade och fängslade tusentals män, kvinnor och barn”, skriver Lisa Raitt, politiker i det konservativa partiet, på Twitter och fortsätter:

”Premiärminister Trudeau borde be om ursäkt och dra tillbaka sitt uttalande”.

Oppositionsledaren Rona Ambrose kommenterar dödsfallet i ett skriftligt uttalande: ”Mina tankar och böner är med det kubanska folket som fortsätter att uthärda hans långa och förtryckande regim, även efter hans död.”

Beskrivs som brutal

Parlamentsledamoten Maxime Bernier  vänder sig mot Trudeaus beskrivning av Castro. ”Kubas längst sittande president? Det kallas diktator”, skriver han på Twitter.

– Han förföljde homosexuella, han var emot yttrandefrihet och undertryckte friheten att uttrycka sig. Han var inte en president. Han är en diktator. Så jag är inte särskilt bekväm med det pressuttalandet, säger Bernier enligt CBC News.

”När han gavs möjlighet att erkänna Castroregimen för vad den var – brutal, förtryckande och mordisk – valde vår premiärminister i stället att upphöja mannen som förnekade sitt folk grundläggande friheter i årtionden”, skriver den konservativa politikern Kellie Leitch på Facebook.

Träffade aldrig Castro

Trudeau har ännu inte kommenterat den massiva kritiken som riktats mot honom. Tredaus far, den tidigare premiärministern Pierre Trudeau, blev den första ledaren från ett Nato-medlemsland att resa till Castros Kuba.

Trudeau träffade inte Fidel Castro under sitt officiella besök i Kuba tidigare denna månad, men han träffade Castros tre söner och hans bror Raúl, Kubas nuvarande ledare.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fidel Castro död

Fidel Castro

Justin Trudeau

Kanada