De hjälpte människor som har det svårt att fixa nya frisyrer

avMalin Wigen

1 av 8 | Foto: Volontärt initiativ
Det var i söndags som sex frisörer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm.

Sex frisörer samlades i söndags för att snygga till håret på människor som lever i utsatthet. Det hela var en upplevelse som uppskattades av alla inblandade.

– Det var magiskt – de blev jättesnygga allihopa, säger frisören Michael Barcefer till Aftonbladet.

Foto: Volontärt initiativ
Frisören Peter med kunden Lasse: "Det här är alltid något man velat göra".

I söndags ställde sig sex frisörer på Medborgarplatsen i Stockholm för att klippa och raka hemlösa och andra personer som av olika anledningar har det ekonomiskt svårt. Bakom idén står Jesscia Henriks Hagman som jobbar för organisationen VI, Volontärt initiaitv.

– Jag blev inspirerad av ett Youtubeklipp jag såg för ett år sedan där man gör likadant, säger hon till Aftonbladet.

Med hjälp av organisationen och dess medlemmar samt frisörerna kunde de slå upp en provisorisk frisörsalong.

– Trots att vädret var så dåligt så var det så mycket kärlek och värme i tältet.

"Alltid velat göra det här"

En av frisörerna som var på plats var Peter Aslan, som skrivit om händelsen på Facebook. Han tvekade inte en sekund när han blev tillfrågad av organisationen VI som anordnade det tillställningen.

–  Det här är något jag alltid har velat göra men det är inte bara att åka in till stan och ställa sig, säger Peter till Aftonbladet.

"Det var fantastiska människor"

Han berättar att de hann med cirka 40 personer under de tre timmarna de var på plats. Peter tycker var det hela jättelyckat och att stämningen hade varit på topp. Han vill gärna göra om detta.

– De var fantastiska människor, de kramade oss efter som tack, säger han och fortsätter:

– Det är sällan man möter dessa människor på det här sättet. Man inser att det lika gärna kan hända dig och mig.

"Det kändes så himla bra"

En annan som var på plats var frisören Michael Barcefer tillsammans med fyra av sina kollegor – även de har uppmärksammats på Facebook.

– Det var magiskt.

Michael menar att det kändes som ett viktigt initiativ då klippa håret kan vara det sista många av dessa människor lägger pengar på. Enligt honom var det flera där som hade inte klippt sig på hur länge som helst.

– De var så glada över att bli klippta och sedda, och alla hade en historia som var intressant att lyssna på. Även för mig själv kändes det så himla bra, det var kul att få hjälpa.

Nästa gång hoppas han på att det blir ett större arrangemang då många frisörer har hört av sig efteråt och vill vara med.

– Då hoppas jag att vi kommer kunna färga deras hår också, det var flera som ville det.

"Mycket kärlek och värme i tältet"

Även Jessica hoppas att de kommer att kunna upprepa succén, i alla fall ordna så att alla kan bli klippta igen till sommaren.

– Alla som klippte sig var så stolta och glada, de växte en meter allihopa. Nyckelordet till detta är ”tillsammans”. Ingen kan göra allt ensam, men alla kan göra mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Feelgood