M-ledarens kritik mot Adelsohn Liljeroth

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Alla ska göra sitt bästa för att jobba"

1 av 2

VISBY. Den förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, 60, får 61 000 kronor i månaden utan att jobba.

Nu kommenterar Anna Kinberg Batra Aftonbladets avslöjande om partikamratens statsrådspension. 

– Alla ska göra sitt bästa för att jobba, säger M-ledaren.

Aftonbladet skrev tidigare i veckan att den förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth får 61 334 kronor i månaden i statsrådspension.

Fram till pensionen kommer hon kunna plocka ut 5,9 miljoner kronor.

Musikern Ola Magnell reagerade kraftigt på uppgiften. Lena Adelsohn Liljeroth var nämligen den som låg bakom beslutet att dra undan inkomstgarantin för konstnärer 2010.

– Man blir ursinnig, sa han till Aftonbladet.

Förutsätter att hon följer reglerna

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kommenterade i dag Lena Adelsohn Liljeroths nyttjande av statsrådspension. På förmiddagen höll hon först en pressträff om vikten att nyanlända måste anstränga sig och göra rätt för sig i Sverige.

– Jag tycker man sviker samhället om man tar sig rätten att leva på andra trots att man skulle kunna jobba, sa hon till Aftonbladet efteråt.

På frågan vad hon tycker om Adelsohn Liljeroths agerande säger hon:

– Jag tycker i grund och botten att alla som kan jobba också ska göra det. Det tycker jag är en viktig princip. Och sedan ska man alltid följa de gällande lagar och regler som finns. Det förutsätter jag att hon har gjort. 

Förstör det här för Moderaterna när hon nu gör det som är motsatsen till vad du pratar om?

– Jag tycker att alla ska göra sitt bästa för att jobba och försörja sig själva om man kan. Det är min generella uppfattning.

Försvarar sin statsrådspension

När Aftonbladet kontaktade Lena Adelsohn Liljeroth vägrade hon att kommentera statsrådspensionen. Dagen efter skrev hon däremot en krönika i News55 med rubriken: "Jag tycker att jag är förtjänt av den lön jag hade som minister!"

Hon skrev vidare att hon inte fått några jobberbjudanden sedan hon lämnat politiken och att hon inte ser någon möjlighet att gå tillbaka till sitt första yrke, journalist. Jämförelsen med konstnärslönen tyckte hon "haltar rejält" eftersom inkomstgarantin för konstnärer omvandlades till stipendium som även nyutbildade konstnärer kan söka.

När Aftonbladet når Lena Adelsohn Liljeroth säger hon att hon inte vill kommentera vad Anna Kinberg Batra sagt. Sedan lägger hon på luren.

V-ledaren: Sticker i ögonen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt reagerar kraftfullt på Lena Adelsohn Liljeroths statsrådspension.

– Det sticker i ögonen. Många av konstnärerna har gjort enorma insatser för svenskt kulturliv, större än Adelsohn Liljeroth faktiskt. Ändå är de inte värda den ekonomiska tryggheten.

När motionstiden i riksdagen inleds i höst kommer han lägga en motion om att begränsa möjligheterna till statsrådspension.

– Det är orimligt att man kan ha en hög ersättning så många år, att man inte behöver söka ett nytt arbete, säger han.

Den förre V-ledaren Lars Ohly har riksdagspension, är det rimligt att han får det?

– Det är samma sak med riksdagsmännens avgångsersättningar. Nu har de stramats åt lite men jag tycker det ska skärpas ytterligare. Det är klart att jag ser fram emot att även Lars Ohly ska få ett arbete.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM