Tvåbarnsmamman Ellinor, 33, avled efter sjukhusmiss

NYHETER

Beskedet till hennes mamma: ”Det fanns ingen plats på intensiven”

1 av 4

Ellinor Björkman, 33, slog sig illa i bakhuvudet och fördes till Södersjukhuset där man, enligt en lex Maria-anmälan, misstänkte förgiftning.

Då det inte fanns plats på intensiven vårdades hon på akuten.

Åtta timmar senare upptäcktes en hjärnblödning vilken ledde till att Ellinor avled en dag senare.

– Hade de upptäckt den i tid hade hon varit i livet i dag. Det känns för jävligt, säger Ellinors mamma Eva-Lotta Björkman, 63.

Det var den 15 april i fjol i Stockholm som olyckan var framme. 33-åriga Ellinor Björkman ramlade illa och slog i bakhuvudet. En ambulans körde henne till akutmottagningen på Södersjukhuset.

– Hon var kontaktbar när hon kom in till akuten, men något gick väldigt fel, säger Ellinors mamma Eva-Lotta Björkman, 63.

Ingen plats på intensiven

Enligt en lex Maria-anmälan som Södersjukhuset nu lämnat in, mer än ett år sedan händelsen, framgår det att personalen på akutmottagningen misstänkte att Ellinor blivit förgiftad, eftersom hon haft en historik med drogmissbruk.

Södersjukhuset skriver i sin anmälan: ”Någon typ av förgiftning tros vara orsaken till patientens tillstånd”. Vid tillfället fanns det ingen plats på den medicinska intensivvårdsavdelningen. Därför togs ett beslut att Ellinor skulle vårdas och övervakas på akutmottagningen.

Men Ellinor var inte påverkad av varken narkotika eller något annat, enligt den rättsmedicinska undersökningen.

Åtta timmar senare förlorar hon medvetandet. Sjukhuset skriver att Ellinor tas ”till ett akutrum och intuberas och efter en datortomografi av hjärna ses en blödning. Patienten förs till neurokirurgisk behandling vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.”

”Känns för jävligt”

Efter en operation på Karolinska avlider Ellinor Björkman.

– Jag åkte ner så fort jag fick höra vad som hänt men fick där och då ingen uppfattning om allt det här. Det är först nu, efter anmälan, jag fått veta hur det gick till, säger hennes mamma Eva-Lotta Björkman.

Hon berättar att hon blev chockad av att få en anmälan så pass lång tid, ett år och drygt två månader, efter sin dotters död.

– Först förstod jag inte men sedan ringde jag upp SÖS och fick prata med någon talesperson. Jag frågade ”om ni gjort vad ni skulle, hade min dotter levt fortfarande? ”Ja”, svarade han, säger Eva-Lotta Björkman.

Senare fick Eva-Lotta veta att det berodde på platsbrist.

– Det känns för jävligt, säger hon.

SÖS: ”Beklagligt”

Nasim Bergman Farrokhnia är överläkare och verksamhetschef på Södersjukhusets akutmottagning. Hon är på semester och vill inte tala med Aftonbladet men låter meddela via sjukhusets presstjänst att hon tycker att händelsen är ”beklaglig”.

– Den här händelsen är högst beklaglig. Vi behöver se över våra rutiner så att det här inte händer igen, säger hon.

Att det har dröjt mer än ett år innan lex Maria-anmälan skickades in förklarar sjukhuset med att det är normalt med långa utredningstider.

– Det är inte ovanligt att det tar så lång tid, man utreder inte den här typen av händelser i en handvändning, säger Camilla Hedquist, pressansvarig på Södersjukhuset.

Överläkare Nasim Bergman Farrokhnia uppger via presstjänsten att man på sjukhuset fortfarande arbetar med ärendet.

– Det är ett pågående ärende för oss. Vi har en dialog med IVO och familjen, säger hon.

Ellinors mamma Eva-Lotta Björkman har efter sjukhusets lex Maria-anmälan också anmält Södersjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Jag hoppas att man kan få någon form av upprättelse i alla fall, säger hon.