Polis kritiseras för Facebookinlägg: ”Ibland får man skylla sig själv”

1 av 2 | Foto: En polis skrev ett inlägg som har fått kritik.
NYHETER

”Jag hoppas inte du ringer mig när skiten träffar fläkten! För ibland får man faktiskt skylla sig själv....” avslutar en polis ett Facebookinlägg, som GT uppmärksammat. Nu möts han av kritik.

Det är omdömeslöst att skriva så, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, till Aftonbladet.

I ett Facebookinlägg, som nu är borttaget, skriver en polis i Göteborg om en kväll då han var i tjänst och stötte på ”två unga överförfriskade unga tjejer som blev ’uppraggade’ av en ’svarttaxi’”. Han ska ha påtalat för dem vilka risker svarttaxi innebär men de ska ha valt att hoppa in i taxin ändå. I inlägget menar han att man får skylla sig själv om man råkar illa ut.

Att själv utsatta sig för risken att bli rånad, våldtagen eller misshandlad bara för att tjäna några kronor gör mig förbannad framförallt när man inte lyssnar på en polis som förklarar hur situationen ser ut och att 'du borde inte göra si eller så'. Väljer du att hoppa in i en 'svarttaxi' gör du ett eget aktivt val och jag hoppas inte du ringer mig när skiten träffar fläkten! För ibland får man faktiskt skylla sig själv....

Brottsofferjouren: ”Det känns inte bra”

Polisen har mötts av kritik för inlägget, bland annat av advokaten Elisabeth Massi Fritz, som är specialiserad på att hjälpa kvinnor som utsätts för övergrepp. Hon tycker att polismannen borde få sparken med omedelbar verkan.

– Det är direkt olämpligt och visar på de attityder och värderingar som jag ständigt tar upp och som existerar inom rättsväsendet. Skylla sig självtänket innebär ett direkt skuldbeläggande av offret. Vi måste få bort sådana attityder. De hör hemma i forntiden, säger hon till GT.

Även Sven-Erik Alhem, som är föordförande för Brottsofferjouren, säger att det var omdömeslöst av polisen att skriva så.

– Det är konstigt att rikta in sig på individen som man har haft att göra med i tjänsten. Det är som att ge igen på något sätt ”du får skylla dig själv för att du inte lyssnade på mig”. Det känns inte bra, säger han till Aftonbladet.

Sven-Erik Alhem menar att polisen, liksom alla andra, har yttrandefrihet som andra har och hade kunnat skriva en debattartikel om svarttaxi.

Polismannen: ”Ville skapa debatt”

Polismannen själv säger att han skrev så för att få igång en debatt om problematiken med svarttaxi, både själva branschen och riskerna med det. Han menar att han egentligen inte tycker att man ska ”skylla sig själv”

– Jag skrev så då det är frustrerande att se på när allmänheten gör aktiva val som medför fara. Vissa väljer att lägga pengar på armband för att skapa en debatt runt en problematik, jag valde att avsluta med en syrlig kommentar.

Kan du förstå att folk tar illa vid sig av det du skriver?

– Ja det beror på hur man tolkar inlägget, vissa har sett mig som ett offer, vilket jag själv har svårt att förstå, inlägget öppnar för många tolkningar. Medför mitt inlägg att allmänheten inte utsätts för brott är ingen gladare än jag.

"Inte i linje med polisens åsikter”

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, säger att inlägget inte går i linje med polisens åsikter.

– Människor gör dumma och irrationella val men det gör inte att man är diskvalificerad från att få hjälp.

Samtidigt menar Erik Nord att det här inlägget inte berör arbetsgivaren. Han menar att det är skrivet på polisens privata sida och att det inte gått över någon gräns.

– Så länge man kan se det här som en del i ett normalt debattklimat menar jag att arbetsgivaren inte behöver kopplas in.

ARTIKELN HANDLAR OM