Första bilden inifrån förödelsen i t-banan

1 av 2
NYHETER

Mitt i morgonrusningen exploderade det igen i Bryssel – på en tunnelbanestation i staden.

Minst 20 personer har dött och 106 skadats. Här är bilden från förödelsen i t-banan.

– Det var jättemycket rök. Jag såg människor bäras ut på bår, säger svenske Martin Källstrand.

Det var tidigt på morgonen och mycket människor i rörelse. Bara en dryg halvtimme efter explosionen på Bryssels flygplats Zaventem exploderade det i centrala Bryssel – på tunnelbanestationen Maelbeek.

Minst 20 personer ska ha dött i explosionen, bekräftar Bryssels borgmästare för AP. Dessutom har 106 personer skadats, varav 17 av dem är allvarligt skadade.

Enligt vittnet på platsen sprang personer ut från stationen.

– Det luktade jättemycket rök och röken låg längs hela gatorna utanför. Jag såg ett tiotal personer bäras ut på bårar, men jag vet inte om de var döda eller skadade, säger svenske Martin Källstrand, som var precis utanför.

”Det var kaotiskt”

Det var ett tunnelbanetåg vid stationen som exploderade. Enligt det lokala trafikbolaget STIB ska tåget ha varit av äldre modell och haft tre vagnar. Explosionen ska ha skett i den mittersta av tågvagnarna.

Passagerarna ombord på tåget evakuerades och tvingades följa tågspåret ut ur systemet till säkerhet. Videofilmer från vittnen visar hur människor leds ut genom kolsvarta och rökfyllda tunnlar.

Pierre Meys, talesman för räddningstjänsten i Bryssel, sa att det var en ”enorm explosion”, skriver Skynews. Skadade och döda bars ut på bår från tunnelbanan.

– De skadade har evakuerats. Det var kaotiskt där, säger Pierre Meys.

Det är i nuläget oklart vad som exploderade. Men vid 12-tiden bekräftade Belgiska federala åklagare att alla tre explosioner som inträffat under dagen är terroattacker.

All trafik inställd

Polis och räddningstjänst kom snabbt till platsen för att ta hand om skadade. Samtidigt flydde människor platsen i panik.

All tågtrafik har ställts in i staden.

Svenska Cecilia Kindstrand var påväg till jobbet när hennes tåg stannade vid stationen Schuman. Precis när hon var påväg att kliva av tåget varnade folk i närheten henne.

Folk flydde i panik efter att det exploderat i tunnelbanestationen bredvid. Cecilia Kindstrand var precis påväg att kliva av när folk varnade henne.

– Folk skrek ”kliv in igen” så jag vände om och gick tillbaka. Då stängdes dörrarna och vi åkte vidare.

– Tågpersonalen sa att de blivit uppmanade av polisen att åka tillbaka. Folk var mycket sammanbitna, ingen sa någonting utan alla var sammanbitna, säger hon.

Tunnelbanestationen Maelbeek ligger nära EU-kvarteren i Bryssel.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

ARTIKELN HANDLAR OM