Trump vann inte – men stoppade blödningen

NYHETER

Donald Trump tog sista chansen. Han vann inte debatten men han stoppade blödningen.

Han bad om ursäkt för vad han säger på sexvideon. Men visade ingen som helst ånger.

Avgörande för valutgången blir hur väljarna reagerar på det.

Foto: Debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton blev den smutsigaste debatten i amerikansk presidentvalshistoria.

Men det mest häpnadsväckande handlade inte om sexsnack-videon.

Jag har aldrig sett en presidentdebatt där en av deltagarna, Donald Trump, hotar att kasta den andra, Hillary Clinton, i fängelse om han blir president.

När man precis trodde att alla gränser passerats så lyckas Trump gå över ännu en.

Trump lovade/hotade att han kommer att tillsätta en särskild åklagare för att undersöka Hillary Clintons affärer, med särskild tonvikt på e-mailskandalen, om han blir vald.

När Clinton svarade att det är tur att Trump inte har ansvaret för rättsystemet i USA så flikade Trump in.

– Nej, för då skulle du sitta i fängelse.

Jag trodde knappt mina öron när jag hörde det. Det är en nivå som är så låg och så respektlös men som sammanfattar Trumps sätt att driva politik och det politiska klimatet i USA där polariseringen är värre än någon gång tidigare.

Smutsigaste debatten någonsin

I rond ett tog de två presidentkandidaterna av sig boxningshandskarna. I rond två kastade de dem åt sidan. Det blev den smutsigaste debatten i amerikansk presidentvalshistoria.

Clinton satte tonen genom att inte skaka hand med Trump i början av debatten. Därefter ägnade de sig åt att försöka förgöra varandra med personliga förolämpningar och invektiv. Det var sorgligt att se och det gav inte väljarna en chans att få reda på vad någon av dem egentligen tänker göra om de blir valda.

Clinton är den som förlorar mest på den här typen av debatt. Flera gånger var hon så upprörd och häpen över Trumps påstående att hon nästan framstod som svarslös.

”Omklädningsrumssnack”

Trump hade en för honom livsviktig uppgift inför debatten. Att minimera skadeverkningarna av sina sexistiska kommentarer på en video som kommer att dominera valrörelsen fram till valdagen.

Fastighetsmiljardären inledde med att be om ursäkt. Han var inte stolt över det han sagt. Han ångrade sig. Han hade bett sin familj och amerikanska folket om ursäkt. Men sen gick han på offensiven under devisen att inte visa någon svaghet och aldrig backa.

Han anklagade Bill Clinton för att ha gjort mycket värre saker mot kvinnor medan han bara ägnat sig åt "omklädningsrumssnack". Han ställde sina kvinnoförnedrande kommentarer i kontrast mot hur Islamiska staten hugger av folks huvuden. Trump hade sett till att flera kvinnor som anklagat Bill Clinton för övergrepp fanns i publiken.

Trump må ha bett om ursäkt men han visade ingen som helst ånger. Det återstår att se vad väljarna anser, framförallt kvinnorna, men mitt intryck är att Trump på något sätt lyckades med sina avledningsmanövrar.

Vad han säger på videon borde ha dödat hans kandidatur. Men efter debatten känns det som han är tillbaka på banan. Om det räcker för att vinna är en annan sak.

Föll in i hans jargong

Trump var mer disciplinerad den här gången och högg inte varje gång Hillary försökte provocera honom. Han lyckades hamra in budskapet att Hillary Clinton har dåligt omdöme. Att hon suttit vid makten i 30 år och åstadkommit väldigt lite.

Oavsett om det stämmer eller inte så lyckades han så ett frö av tvivel om hennes kapacitet. Han fick henne att framstå som etablissemanget och sig själv som den folklige utmanaren. Precis den bild han vill ge.

Det var förvånande att Hillary Clinton inte bättre lyckades utnyttja Trumps klavertramp. Hon hade chansen att knocka Trump men tog den inte. Istället föll hon in i hans jargong av förolämpningar.

Den sista frågan i debatten kom från en man i publiken som undrade om någon av kandidaterna kunde nämna en god egenskap hos den andre.

En fråga som fick hela publiken att skratta.

En fråga som så avslöjande sammanfattade inte bara denna smutsiga debatt utan hela den vansinniga valrörelsen som vi fått uppleva det senaste året när vi ser en stolt och mäktig nation på väg ner i rännstenen.

ARTIKELN HANDLAR OM