Sista chansen för Trump

1 av 3
NYHETER

Las Vegas. I natt är deras sista chans.

Då möts Donald Trump och Hillary Clinton för en sista debatt på University of Nevada i Las Vegas.

– Alla förväntar sig att Trump ska komma in som en skadad oxe. Fnysande och brölande, säger statsvetarprofessorn James Monroe.

Kampen hårdnar mellan presidentkandidaterna.

Donald Trump anklagar medier och Hillary Clinton för att ingå i en konspiration och kallar valet för riggat. Samtidigt tar Clinton ledningen och trappar upp kampanjandet i delstater som Arizona där Donald Trump tidigare har beräknats vara den vinnande kandidaten.

I natt möts de för en sista debatt på University of Nevada i Las Vegas.

Sex olika ämnen ska debatteras: USA:s statsskuld, invandring, ekonomi, nomineringar till Högsta domstolen, utrikespolitik samt hur väl kandidaterna skulle klara av jobbet i Vita huset.

På den sista frågan lär båda kandidaterna pressas extra hårt.

Kollapsade vid ceremoni

Clinton har tidigare dragits med en lunginflammation som kampanjen först inte delgav för pressen, hon sågs kollapsa vid en ceremoni för 11 september-offren i New York och tvingades därefter berätta att hon var sjuk.

Donald Trump ses å andra sidan av många som en alldeles för riskabel kandidat efter sina hårda attacker på sin motkandidat, och efter ett flertal avslöjanden om att han kan ha undvikit att betala skatt och förgripit sig på kvinnor.

– En man som kan triggas av en tweet är inte lämplig att bli president, har Hillary Clinton upprepat mot sin kandidat.

Dessutom lär även den senaste tidens nyhetsrubriker ta plats på debattgolvet.

Wikileaks

Wikileaks har publicerat flera mejl tillhörande en av Hillary Clintons närmaste medarbetare John Podesta som bland annat visar att Clinton haft en annan inställning till frihandel än den hon uttryckt vid offentliga kampanjmöten. Wikileaks mejlavslöjanden har även visat sådant Clinton ska ha sagt i tal till Wall street-firmor, vilka vice presidentkandidater som kampanjen funderade kring, och att man ville flytta datumet för ett primärval.

Trump har å sin sida dragits med allt fler kvinnors historier om sexuella övergrepp, så till den grad att hustrun Melania Trump såg sig nödgad att vara med i en intervju hos CNN. Den annars så medieskygga hustrun sa att olika krafter försökte bryta ner hennes make, och att hon förlåtit honom för kommentarerna om kvinnor som han gjorde 2005 i en inspelning som Washington Post kommit över från Access Hollywood.

Trumps sista chans

Clinton leder nu i fler mätningar och det ser allt mer sannolikt ut att hon kan bli den första kvinnliga presidenten i USA.

– Detta är Trumps sista chans. Alla förväntar sig att han ska komma in som en skadad oxe, fnysande och brölande. Så det förväntar jag mig att han kommer att göra, säger statsvetarprofessorn James Monroe vid Brown University till norska tidningen VG.

Men även Hillary Clinton väntas vässa sina argument - utan att för den sakens skulle ägna sig åt privata påhopp på sin motkandidat.

Hon har två viktiga punkter att ägna sig åt, skriver Washington Post, och ingen av dem är att smutskasta Trump.

Däremot behöver hon svara på Wikileaks-avslöjandet, och bevisa för de som fortfarande tvivlar på om hon skulle bli en bra president att hon är den kandidat de ska rösta på.

Nytt avslöjande om Bill Clinton

Donald Trump filar säkert även han på vilken taktik som kan fungera bäst vid den sista debatten, även om han gärna berättar att han inte behöver öva för att verka naturlig på scen.

Bara några timmar före debattstarten fick han en ny känga att använda mot Clinton. Då avslöjade högerkonservativa sajten Breitbart att det finns ytterligare en kvinna som anklagar förre presidenten Bill Clinton för sexuella övergrepp.

– Jag bad honom att sluta. Han skrattade, säger den förra lokaltidningsjournalisten Leslie Millwee enligt Breitbart.

En timme före den andra debatten i St Louis, Missouri samlade Trump fyra kvinnor som anklagat Bill Clinton för sexövergrepp och Hillary Clinton för att ha skrattat och hånats när hon försvarat en manlig förövare. De fick alla sitta med i debattrummet, och Trump tog tillfället i akt att berätta om dem för alla som följde debatten.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM