Svenskt par i flygdrama i Paris

avEbba Thornéus

NYHETER

Hovkonditorn Günther Koerffer: De sa att det fanns en bomb ombord

1 av 4

Ett Air France plan från São Paulo utrymdes vid landningen på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris under måndagen.

Detta efter misstankar om en bomb på planet.

Ombord befann sig svenske hovkonditorn Günther Koerffer, som vittnar om ett enormt säkerhetspådrag.

– Det var en hel armé som stod och väntade på oss.

Ända sedan terrordåden i Paris den 13 november 2015 och i Nice den 14 juli 2016 har säkerhetsnivån i Frankrike varit på sin högsta nivå, med en ökad polisnärvaro och kontroller runtom i landet. Undantagstillstånd gäller och allmänheten uppmanas att vara extra vaksamma då ytterligare attentat mot landet inte går att utesluta enligt franska myndigheter.

”Sa att det var en bomb ombord”

Detta var något som svenske hovkonditorn Günther Koerffer och hans fru Lisbeth, blev varse under måndagsförmiddagen då de under sin flygning från São Paulo i Brasilien till Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris fick information om att en misstänkt bomb kunde finnas ombord. 

– Det var flygvärdinnan som kom fram till oss och sa att det fanns en bomb på planet och att en kille som varit stökig under hela resan var misstänkt, säger Günther Koerffer till Aftonbladet.

”En hel armé utanför”

Enligt Günther Koerffer landade planet långt ifrån ordinarie landningsbana på flygplatsen i Paris och på marken väntade mängder av poliser, militär, räddningstjänst och ambulanser.

– Det såg ut som att det var krig. Jag har aldrig sett så mycket polis och militär innan. Det var en hel armé som stod och väntade på oss. När vi landat kom två beväpnade säkerhetspoliser in i planet och plockade ut en kille. Alla ombads att titta ned i marken, säger Günther Koerffer.

Han säger att hela planet därefter söktes igenom med bombhund och att även alla passagerarna inklusive deras resväskor undersöktes.

Den misstänkte bombmannen fördes efter gripandet ut till väntande polis och passagerarna fördes efter händelsen till ankomsthallen.

Enligt Günther Koerffer hade den misstänkte mannen betett sig stökigt och avvikande hela resan men gripandet ska dock ha gått lugnt till.

Bakat tårta åt kungen

Günther Koerffer är känd för allmänheten då han ansvarade för bröllopstårtan när drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf gifte sig, liksom för bakverket som serverades när det var dags för kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Även Günther Koerffer fru Lisbeth vittnar om att stämningen på planet var lugn, trots bombhotet.

– Flygvärdinnorna sa att man misstänkte att det fanns en bomb ombord och att vi skulle vara jättetacksamma att vi levde och att det var bättre att vi missade vårt anslutande flyg än att vi stryker med, säger Lisbeth Koerffer, och tillägger att de förmodligen inte kommer att hinna med sitt anslutande flyg till Göteborg.

Genomfört säkerhetskontroll

I ett mejl till Aftonbladet bekräftar Air France att flight AF459 vid landning genomgick en säkerhetskontroll på begäran av myndigheterna. En noggrann inspektion av både planet, passagerarna och bagaget gjordes i samband med detta. Flygbolaget vill dock inte kommentera om det förekommit något bombhot mot planet, utan meddelar bara att alla passagerare har tagits om hand och förts vidare till ankomsthallen.

”Ingen bomb ombord”

Aftonbladet har även varit i kontakt med flygplatsen som säger att det inte var något fel med planet och att ingen bomb hittats ombord.

Dock kan de inte, med hänvisning till pågående polisutredning, redogöra för varifrån uppgifterna kom eller om en person är gripen.