Förlamad kvinna dog på toalett – fick nej till mer hjälp

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

En kvinna 55-årsåldern som hade ms dog efter att ha fastnat på en handikapptoalett på gallerian Hansa i Malmö.

Vakterna kontrollerade aldrig att någon var på toaletten.

Nu framkommer det att kvinnan för ett år sedan sökt mer assistans via Försäkringskassan. I stället drogs hjälpen ner och tiden skulle sparas in på hennes toalett- och duschbesök.

– Hade hon fått den tid hon behövde hade någon stått där i dörren, säger kvinnans assistent som Aftonbladet har pratat med.

Det var under lördagen den 1 oktober som kvinnan åkte färdjänst till Hansagallerian i Malmö för att gå på en konferens arrangerad av Neuroförbundet, en intresseorganisation specialiserad på sjukdomar i nervsystemet.

Kvinnan i 55-årsåldern led själv av multipel skleros, ms, vilket är en sjukdom i det centrala nervsystemet, som gjorde att kvinnan var förlamad i hela vänstra sidan av kroppen.

– Hon ville så gärna gå, säger kvinnans assistent som Aftonbladet har pratat med.

För ett år sedan hade kvinnan utan problem kunnat ta med sin assistenten på konferensen men efter ett beslut från Försäkringskassan som omvärderat kvinnans hjälpbehov fick hon åka själv.

– Hon trodde inte det skulle vara någon fara i det, hon har gått på handikapptoalett tidigare, säger assistenten.

”Hon blev jätteledsen”

Bakgrunden är att kvinnan för ett år sedan kände att hon inte fick tillräckligt med hjälp. Då sökte hon utökad assistans via Försäkringskassan, skickade in läkarintyg och det gjordes hembesök. På sin hemsida skriver myndigheten ”det tar högst 4 månader innan du får ditt beslut.” Men handläggningstiden drog ut på tiden och efter 12 månader beslutade sig kvinnan i samråd med sin assistent för att göra en JO-anmälan. Då tog svaret två dagar.

– Och beslutet var att hon skulle få mindre tid och det skulle tas från toalett och dusch, säger assistenten.

Kvinnan tog beslutet väldigt hårt.

– Hon blev jätteledsen, fruktansvärt ledsen.

En biståndshangläggare på Vellinge kommun, där kvinnan bor, ville hjälpa kvinnan och bevisa för Försäkringskassan att behovet av stöd var något annat än vad som beslutats.

– Biståndshandläggaren vill ha ett möte för att titta på detta för de kände sig också överkörda, säger assistenten.

Dottern letade på sjukhus

När kvinnan gick på konferensen den 1 oktober trodde hon att hon skulle klara sig själv. Klockan var 16 eller 17 när hon kom fram till Hansagallerian. Någon gång därefter har hon tagit rullstolen och gått på toaletten.

Assistenten beskriver hur kvinnans dotter inte fått kontakt med sin mamma och i desperation ringt och letat efter henne. Dottern har polisanmält händelsen och även letat på Malmös sjukhus.

Färdtjänst, som skulle hämta kvinnan efter konferensen, har också kontaktat dottern och sagt att de inte fått tag i hennes mamma på telefon. Ingen från färdtjänst ska ha gått in i gallerian och letat efter henne.

Enligt assistenten hade kvinnan ingen möjlighet att svara. Mobilen låg i hennes väska och hon hade hamnat i en så pass svår position.

– Hon har fallit väldigt tragiskt, och hon måste ha tänkt där inne, för det det var en klartänkt kvinna, att de kommer innan stängning.

Städare, som nu har fått krisstöd, hittade henne död klockan 10 dagen därpå.

”Hade inte behövt hända”

Enligt assistenten har kvinnan hamnat i en sådan ställning att hon inte ens låg på golvet och kunde trycka på larmknappen.

– Hon dog i en hängande ställning. Hon hamnade i en position som hon inte kunde ta sig ur. Hon måste ha kämpat.

Och vakterna, som ska kontrollera toaletterna innan gallerian stänger, gjorde inte det. De missade sin rutinmässiga utrymning av lokalen.

– Det som har hänt är djupt beklagligt. Det är den mänskliga faktorn hos våra vakter som brustit vid våra rutinkontroller innan stängning, säger Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig för Hansa, till Sydsvenskan.

Flera som kände kvinnan säger att hon var en kämpe. En vän som Aftonbladet pratat med, som gick på promenader med kvinnan, beskriver henne som ”en underbar, glad person med stark personlighet och mycket värme”.

– Hon ville ju vara som du och jag, hon ville klara av så mycket hon kunde. Men hade hon fått den tid hon behövde hade någon stått där i dörren, säger assistenten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN