Poliser plankade på tunnelbanan

Foto: Nu riskerar poliserna löneavdrag för sina försök att fuskåka.
NYHETER

Tre poliser använde sina polislegitimationer för att åka gratis i tunnelbanan.

Sedan ljög de om anledningen.

Nu kan de komma att få löneavdrag.

Den 16 november förra året visade en 37-årig kvinna sin polislegitimation i spärren till tunnelbanan för att kunna åka gratis, trots att det inte är tillåtet och att ofoget uppmärksammades stort av Aftonbladet ett år tidigare.

Polisens personalansvarsnämnd konstaterade att polisen åkte på sin fritid och köpte inte hennes förklaring.

Mindes inte

Enligt kvinnan själv skulle hon av misstag ha visat sitt tjänstekort istället för sin mobil med sms-bijett men mindes inte själva händelsen trots att spärrvakten studerat legitimationen och skrivit av uppgifterna på det.

Ett par dagar senare, den 21 november, åkte två poliskollegor - en 27-årig man och en 32-årig kvinna - från Karlaplan på sina tjänstekort.

Mannen hävdar som försvar att han tyckt sig känna igen en efterlyst person som försvann ner till tunnelbanan.

Löneavdrag

Men spärrvakten ifrågasatte om mannen var i tjänst och när han väl kom ner på perrongen var personen försvunnen.

Kvinnan å sin sida säger att en person vid tunnelbanan uppträdde aggressivt och skrek åt folk innan personen avlägsnade sig. Då hade polisen gått ner i tunnelbanan för att kontrollera att allt var lugnt och visat sitt tjänstekort i spärren.

Personalansvarsnämnden skriver i sitt beslut att deras respektive förklaringar ”är sådana att de kan lämnas utan avseende”.

Åklagamyndigheten har tidigare konstaterat att det förmodligen inte begåtts något brott som faller under allmänt åtal och därför inte inlett någon förundersökning.

Personalansvarsnämnden anser att ett måttligt löneavdrag kan komma i fråga.

ARTIKELN HANDLAR OM