Turkiets premiärminister avgår

1 av 2 | Foto: Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.
NYHETER

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu lämnar sin post, bekräftar han vid en presskonferens.

Anledningen ska vara en konflikt mellan honom och president Recep Tayyip Erdogan.

Beskedet kan orsaka problem för EU:s hårt kritiserade migrationsavtal med Turkiet.

– Jag tror inte att jag kommer att vara en kandidat vid nästa kongress under rådande omständigheter, säger Ahmet Davutoglu, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han bekräftade samtidigt att det styrande AKP ska hålla en extra partikongress den 22 maj. Det innebär också att Davutoglu lämnar posten som Turkiets premiärminister. På kongressen ska en ny partiordförande väljas, som också axlar posten som landets premiärminister.

Bråk om ny grundlag

– Det här innebär att Erdogan konsoliderar sin makt ytterligare. De fyra namn som pekas ut som potentiella ersättare är alla långt mer trogna Erdogan. Det här talar för att han kommer att försöka driva igenom en grundlagsändring för att stärka presidentmakten, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

När Erdogan lämnade premiärministerposten 2014, för att i stället bli president, handplockade han Davutoglu som sin ersättare. Men de två uppges ha varit inblandade i en maktkamp sedan 2015, bland annat gällande den nya konstitution som Erdogan sedan parlamentsvalet i juni 2015 försökt genomdriva.

Erdogan, som enligt rådande grundlag har en i huvudsak ceremoniell roll, vill kraftigt stärka presidentens makt, vilket mött hårt motstånd från oppositionen.

Kan påverka EU-avtal

– Davutoglu har inte kampanjat för Erdogans presidentsystem. Han gjorde inte det under valet i juni, och när han väl gjort det senare har han sagt att vi måste ha ett presidentsystem med tydliga kontrollmekanismer och maktdelning, säger Paul Levin till TT.

Han tror att nyheten skapar oro i Bryssel, eftersom det kan komma att påverka det migrationsavtal som Turkiet slutit med EU.

– Det är framförallt Davutoglu som varit förkämpe för avtalet, medan Erdogan mest kritiserat EU från sidolinjen. Det här kan innebära komplikationer för avtalet, säger Paul Levin.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM