Soldiers of Odin drabbade samman med AFA

Publicerad:
Uppdaterad:
En person från Soldiers of Odin fördes i natt till sjukhus efter en misstänkt misshandel på Kungsgatan i centrala Stockholm. Polisen har gripit en person för grov misshandel.
Foto: P-O Sännås
En person från Soldiers of Odin fördes i natt till sjukhus efter en misstänkt misshandel på Kungsgatan i centrala Stockholm. Polisen har gripit en person för grov misshandel.

NYHETER

Natten till söndag drabbade en grupp Soldiers of Odin-medlemmar samman med AFA på Kungsgatan i centrala Stockholm.

En 21-årig man greps efter att ha angripit gruppen.

– En är gripen och man kommer skriva en anmälan om grov misshandel, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt Soldiers of Odins grundare, Mikael Johansson, ska de ha attackerats bakifrån när de promenerade längs gatan.

Klockan 00.32 larmades polisen till Kungsgatan i centrala Stockholm.

Polisens initiala uppgifter gjorde gällande att personer från det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin och maskerade medlemmar från vänsterextrema Antifascistisk aktion (AFA) befunnit sig i området vid samma tidpunkt.

– Några maskerade AFA-medlemmar som också ska ha varit på platsen har sprungit därifrån, men vem som har angripit vem vet jag inte. Vad som skett är högst oklart just nu, sa Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till Aftonbladet natten till söndag.

En person till sjukhus

Ambulans skickades till platsen. Enligt uppgift till Aftonbladet ska en person från Soldiers of Odin ha avförts i ambulans.

Mikael Johansson, grundare och talesperson för Soldiers of Odin i Sverige, säger till Aftonbladet att de från ingenstans blev påhoppade av omkring åtta personer på Kungsgatan när de var ute och nattvandrade.

– De var maskerade och hade tårgas och hoppade på oss bakifrån. Sedan sprang alla därifrån utom en som vi gjorde ett gripande på.

Mikael Johansson bekräftar att en person i deras grupp har förts till sjukhus.

– Det var jag och en kille till som blev nedslagna.

Misstänkt släppt efter förhör

En 21-årig man som de två målsägande lyckades hålla kvar greps senare av polis och förhördes under natten.

– Misshandeln betraktas som grov, säger Jan-Åke Nilsson, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Mannen anhölls efter förhör, misstänkt för grov misshandel och för brott mot vapenlagen då han hade pepparspray på sig. Han släpptes på söndagen.

– Vi är klara med honom, han är hörd och klar. Han har varit anhållen och sen har det hävts, men det innebär inte att utredningen inte fortsätter, säger Nilsson.

Ärendet lämnas under morgondagen över till avdelningen för grova brott.

Attackerades av AFA

Jan-Åke Nilsson bekräftar att olika grupper varit inblandade i den våldsamma sammandrabbningen men vill under söndagskvällen inte uppge vilka det rör sig om. Men Kent Bäcklund, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen, säger till Expressen att Soldiers of Odin sedan ett par veckor tillbaka genomfört regelbundna patrulleringar och att de under lördagskvällen attackerades av personer ur AFA.

– Nu gick de från Sveavägen och neråt. I höjd med Malmskillnadsbron har en grupp AFA tittat och sett att de går där, bestämt sig för att springa ned och göra något åt det. De har fått tag på ena gruppens köpersonal, de som går längst bak, och börjat misshandla folk, säger Bäcklund och fortsätter, säger Bäcklund till tidningen.

Publicerad: