Sista nyårsafton med raketer – 2019 blir det förbjudet

Nyår närmar sig med stormsteg, precis som de nya reglerna för raketer i Sverige.

Nyårsafton 2018 blir det sista året då vem som helst kan skjuta upp klassiska nyårsraketer.

Från 1 juni 2019 får raketer på pinne bara säljas till personer med särskilt tillstånd.

Skärpta regler kring smällare, raketer och fyrverkerier är inget nytt. Under flera år har Sverige gradvis begränsat och satt upp förbud för pjäserna. Och nästa år är det dags för nya regler för raketer.

Nyårsafton 2018 blir det sista då vem som helst kan smälla iväg en raket. 2019 införs nya regler kring fyrverkerier, något Mitt i rapporterat om.

– Vi kommer att tillståndsbelägga alla raketer på pinne, säger Mikael Ekeberg, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till Mitt i.

Vill minska skadestatistik

2002 förbjöds smällare och 2014 förbjöds tyngre raketpjäser. De nya reglerna är ytterligare en åtgärd för att strama upp reglerverket för att försöka sänka olycksstatistiken.

– Det är det huvudsakliga syftet, säger Mikael Ekeberg från MSB till Mitt i.

Just raketer med styrpinne har, enligt MSB, varit överrepresenterade i olycksstatistiken de senaste åren.

Sveriges fyrverkeribranschförbund, SFB, är även de positiva till åtstramningarna. Redan inför förra nyår tog de gemensamt beslutet att inte köpa in raketer mer.

Kommer behövas tillstånd

1 juni 2019 träder de nya reglerna träda i kraft. De innebär att personer som vill köpa och skjuta upp raketer med styrpinne måste ha tillstånd från kommunen och dessutom ha genomgått en särskild utbildning. Återförsäljare får i sin tur bara sälja till de som har tillstånd.

Men trots nya regler för att minska olycksstatiken och strama åt användningen av raketer så finns det orosmoln. Den olagliga importen av fyrverkerier är en av dem.

– Den finns kvar och internationell försäljning över internet är ett stort problem, säger Mikael Ekeberg till tidningen.

Publisert:

LÄS VIDARE