Så mycket kostar målningarna av Högsta domstolens chefer

avJohn Granlund

När toppdomarna i Högsta domstolen går i pension avbildas de på oljemålningar för hundratusentals kronor.

Traditionen lades ner av kostnadsskäl – men förra året återupptogs den igen.

Stefan Lindskog flög in en konstnär från New York för att låta sig avbildas och Marianne Lundius bodde femstjärnigt med maken i Amsterdam när hon satt modell.

I Högsta domstolens lokaler i Bondeska palatset i Gamla stan i Stockholm hänger oljemålningarna på rad.

– Det handlar om historieskrivningen av Högsta domstolen som institution, säger Högsta domstolens kanslichef Måns Wigén.

Men samtidigt som HD, enligt den senaste verksamhetsberättelsen från 2018, går back med ett underskott på 1,8 miljoner, har kostnaderna för målningarna ökat.

1 av 4 | Foto: BJÖRN LINDAHL
På plan sju i Högsta domstolen hänger porträtten av de tidigare ordförandena på rad

Fick större porträtt

Aftonbladet har granskat fakturorna som visar att kostnaderna för de tre senaste porträtten stigit från 112 000 kronor, då Johan Munck (HD-ordförande 2007–2010) avbildades, till 225 000 kronor då Stefan Lindskog (HD-ordförande 2016–2018) avbildades.

– Jag har full respekt för den som tycker att det är för mycket pengar att lägga på ett porträtt. Men jag bedömer ändå att vi har gjort ett bra jobb i det att vi har försökt komma ner rejält i ersättning i förhållande till vad den här typen av konstnär kräver för sitt uppdrag, säger kanslichefen Måns Wigén.

Stefan Lindskogs porträtt är cirka 20 centimeter större än merparten av de tidigare målningarna och har också kostat skattebetalarna jämförelsevis mest av alla målningar som tidigare genomförts på HD.

Den i dag pensionerade toppjuristen lät flyga in konstnären Patrik Graham från New York för att under några dagar i maj låta sig avbildas på plats i Stockholm.

Kostnaden för målningen var 184 800 kronor men med en förgylld ram för 25 000 kronor och premiumbiljett för konstnärens resa slutade totalkostnaden på 225 000 kronor.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Stefan Lindskog för en kommentar men han har valt att inte återkomma.

Bodde femstjärnigt

När den tidigare HD-ordföranden Marianne Lundius skulle avporträtteras valde domstolen konstnären Urban Larsson, som är verksam i Amsterdam. Marianne Lundius flög ner till Nederländerna tillsammans med sin make Johan Gernandt, advokat och M-politiker. I nio dagar bodde paret på femstjärniga hotellet The Dylan i ett rum som kostade 7 130 kronor per natt.

I sin reseräkning till Högsta domstolen begärde Marianne Lundius ersättning för halva hotellkostnaden. Skattebetalarnas del av hotellvistelsen blev därmed 32 093 kronor och reseersättning betalades ut för en persons flygresa i ekonomiklass.

Själva porträttet, inklusive ram och frakt, kostade 161 000 kronor med dåvarande eurokurs. Med taxiresor blev totalkostnaden för tavlan cirka 200 000 kronor.

1 av 2 | Foto: HÖGSTA DOMSTOLEN
Stefan Lindskog, tidigare justitieråd och ordförande för Högsta domstolen.

Försökte stoppa porträttmåleriet

Marianne Lundius betonar att hon hade slutat på Högsta domstolen när porträttet gjordes och att det var domstolen som tog beslut om vilken konstnär som skulle skapa verket, samt hur mycket hon skulle ersättas för sin del av hotellvistelsen.

– Jag har inte själv varit med och fattat beslut om vilken konstnär det skulle bli och jag har dessutom särskilt, utöver avdraget för att min make var med, angett att jag inte ska ha mer betalt för hotellvistelsen än vad man annars skulle ha betalat när någon av domstolens personal reser i tjänsten, säger Marianne Lundius.

Den tidigare HD-ordföranden påpekar att hon under sin tid som chef för domstolen tog beslut om att sluta med oljemålningar till förmån för fotografier. Men efter att hon slutat tog domstolen, under ledning av Stefan Lindskog, beslut om att återuppta traditionen, vilket bekräftas av HD-kansliet.

– Jag beslutade att vi skulle ha foto i stället för jag tyckte att det blev billigare och lite modernare men man ville ha en kontinuitet bakåt i tiden och tog ett nytt beslut, säger Marianne Lundius.

Då hade Högsta domstolen redan hunnit låta en fotograf ta ett porträttfotografi av den tidigare HD-chefen Johan Munck som fick tas ner – och flera år efter hans avgång lät man måla av honom för 112 000 kronor. I samma veva porträtterades också Marianne Lundius.

ARTIKELN HANDLAR OM