S-toppen Ann-Sofie Hermansson avsätts

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Ann-Sofie Hermansson, Socialdemokraternas gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg, tvingas att lämna sina uppdrag.

Distriktsstyrelsens förslag att avsätta Hermansson vann med 197 röster mot 49 under omröstningen på söndagens extrainsatta kongress.

Det var under söndagseftermiddagen som den bittra striden om Socialdemokraternas gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg – Ann-Sofie Hermansson– avgjordes.

Efter flitiga diskussioner, som pågått i tre veckor, beslutade den socialdemokratiska extrakongressen att gå på distriktsstyrelsen linje och avsätta Hermansson.

Detta då man menade att förtroendet för henne var förbrukat.

197 röster mot 49

Totalt pågick det extrainsatta mötet i fyra timmar och vid 14.45-tiden kom alltså beskedet att Hermansson petas från posten som gruppledare i kommunstyrelsen.

Detta med röstsiffrorna 197–49.

Hermansson har hittills vägrat att avgå, trots kravet från distriktsstyrelsen nyligen om att hon skulle lämna som Socialdemokraternas gruppledare i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

I stället försökte Hermansson in i det sista få över tillräckligt många på sin sida av maktkampen. Men det höll inte hela vägen.

Den extrainkallade kongressen röstade ja till styrelsens förslag och därmed samtidigt nej till Hermansson, som på förhand lovat att avgå om hon fick kongressbeslutet emot sig.

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Ann-Sofie "Soffan" Hermansson. 

Lämnade mötet i protest

Leif Holst, som gick med i Socialdemokraterna redan 1956, lämnade mötet vid lunchtid och såg inga vinnare oavsett utgången av omröstningen.

– Det var jobbigt att lyssna på. Det blev bara pajkastning i talarstolen, säger han till TT.

– Det är tragiskt, ärligt talat. På kort sikt är det ju förödande. Men vi får hoppas att det på lång sikt kan komma något gott ur det.

Ann-Sofie Hermansson har varit gruppledare för S i kommunstyrelsen sedan januari 2016. Förtroendekrisen har pågått nästan lika länge, men har i alla fall utåt sett briserat under de senaste veckorna, med anklagelser om bristande insyn och samarbetssvårigheter.

I mångt och mycket har ord stått mot ord och Hermansson har varit kritisk till att det skriftliga underlaget inför extrakongressen varit väldigt sparsmakat.

Tackade nej till ledarskapsutbildning

På söndagsmorgonen fick kongressombuden dock en sammanställning i handen, där distriktsstyrelsen listar en del av kritiken.

Centralt finns styrelsemedlemmarnas och de andra kommunalrådens oro för att Hermanssons stabschef och andra tjänstemän har haft för stort inflytande på politiken.

Styrelsen tar avstamp redan i våren 2016, när den nytillträdda Hermansson tackade nej till partiets ledarskapsutbildning "trots hårda påstötningar".

Även det valtekniska samarbetet med uppstickarpartiet Demokraterna efter valet i höstas har väckt mycket intern kritik.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN