Alla kan tvingas att avgå

Av: Eva Buskas, Esbjörn Sandin

Publicerad:
Uppdaterad:

Krismöte i ett dygn – Sahlin, Östros & Baylan på väg bort

1 av 4 | Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
raset för socialdemokraterna 1998 hade Socialdemokraterna 36,4 procent av rösterna. I det senaste valet 2010 är den siffran nere i 30,7 procent. Ett nederlag för Mona Sahlin.

Socialdemokraternas ledning ifrågasätts nu öppet.

I går höll S-toppen krismöte – och samtidigt avlossades ett krav från tungt håll.

– Hela partistyrelsen bör ställa sina platser till förfogande, sa försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt.

I ett dygn har den absoluta S-toppen, partiets verkställande utskott, suttit i krismöte på kursgården Bommersvik i Sörmland.

Mötet skulle handla om förtroenderådet i december och extrakongressen som ska ske före nästa val. I stället kom mötet att handla om förtroendekrisen inom socialdemokratin.

I förra veckan krävde SSU att hela partistyrelsen, inklusive Mona Sahlin, avgår till extrakongressen.

– Det är ingen som vill ha Mona kvar mer än hennes nära medarbetare, säger en källa med god insyn till Aftonbladet.

”Vänder oss ryggen”

Enligt Aftonbladets källor krävde ett par av VU:s ledamöter under mötet på Bommersvik att man skulle gå SSU till mötes och att såväl VU som partistyrelsen skulle ställa sina platser till förfogande, men förslaget gick inte igenom.

Samtidigt fick dock SSU understöd från mäktigt håll: försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt (S) drar nu samma slutsats som ungdomsförbundet.

– Det vi hade att erbjuda medborgarna var inte tillräckligt attraktivt. Väljarna vände oss ryggen. Vi i partistyrelsen bär ett kollektivt ansvar för det, sa han till Aftonbladet i natt.

Efter valförlusten har partiet utåt slutit upp bakom S-ledningen, men SSU:s debattartikel har skakat om partiet och nu har en maktkamp redan börjat för Sahlins efterträdare.

Måste offras

I går kväll pekades partisekreteraren Ibrahim Baylan och ekonomiske talespersonen Thomas Östros ut i SVT:s Aktuellt som två av de S-företrädare som måste offras för att inte hela partiledningen ska dras med i fallet.

Rädda Sahlin

Men enligt Aftonbladets källor kan kritiken mot dem snarare ses som en del i en avancerad maktstrid på flera fronter inom partiet: dels mellan riksdagsgruppen och partihögkvarteret, dels mellan partiets höger- och vänsterfalang och sist men inte minst för att rädda Mona Sahlin kvar som partiledare. Men få tror att det sistnämnda kommer att lyckas.

– Det är mer en fråga om hur länge hon kan hålla sig kvar, säger en källa.

Publicerad: