”Han var skiträdd”

NYHETER

33-åringen skulle vittna mot gangsterledare – sköts vid busshållplats

Foto: BLEV SVÅRT MISSHANDLAD FÖRRA ÅRET Efter det brutala överfallet har 33-åringen levt i skräck. Han har tvingats bo på hemlig adress och i går – när han skulle vittna mot den Black Cobra-ledare som står åtalad för misshandeln – blev han skjuten av två män nära sitt gömställe. Sent i natt var ännu ingen gripen för attacken.

MALMÖ. Han skulle skrämmas till tystnad.

En knapp timme innan han skulle vittna mot en av Black Cobras ledare sköts han.

– När han ringde mig låg han fortfarande kvar på marken och väntade på ambulans, säger hans juridiska ombud.

Klockan nio i går morse skulle den 33-årige mannen berätta för Malmö tingsrätt om hur en ledare för Black Cobra misshandlade honom utanför en nattklubb i Malmö i juni förra året.

33-åringen hade gått fram till gangsterledaren och bett om en cigarett.

– Vet du inte vem jag är? sa mannen och fällde 33-åringen med ett kraftigt slag i pannan.

Sparkade i huvudet

Han fortsatte misshandeln med att trampa det liggande offret i ansiktet och sparka och slå honom i huvudet.

Varken ligaledaren eller hans vänner minns någon misshandel. Men 33-åringen och hans kvinnliga sällskap har pekat ut ligaledaren i polisförhör.

Sedan dess har de levt i skräck.

– Rättegången skulle ha hållits en gång tidigare. Då kom inte min klient, säger advokat Carl-Olof Lindberg, som är 33-åringens juridiska ombud.

– Jag vet att han varit mycket orolig, skiträdd, för att vittna.

Har känt sig hotad

För polisen har mannen uppgett att han inte vågat bo i sin bostad och att han mått dåligt inför rättegången. Han har känt sig hotad. Den kvinna som var med honom under misshandeln har också utsatts för hot.

– Jag har kontaktats och fått veta att jag kan råka illa ut eftersom jag varit hos polisen och berättat, uppgav hon i ett samtal till utredaren och begärde att hennes namn inte ska förekomma i utredningen.

I går morse skulle dock både hon och den misshandlade 33-åringen vittna mot den åtalade Black Cobra-ledaren.

Hemlig adress

33-åringen har den senaste tiden bott på hemlig adress i Malmö. Den lämnade han några minuter efter klockan åtta i går för att åka till tingsrätten.

På parkeringsplatsen utanför huset sköts han.

– Jag var på väg till rättegången när min klient ringde. Han var mycket skärrad. Han berättade att när han var på väg ut ur huset kom två män fram till honom och frågade om han var på väg till rättegången, säger Carl-Olof Lindberg.

När 33-åringen svarade ja tog en av männen fram ett vapen och sköt honom.

På väg till jobbet

Kulan gick igenom mannens ben och träffade sedan en 23-årig kvinna som råkade befinna sig i närheten. Hon hade precis klivit av bussen och passerade p-platsen på väg till sitt arbete.

– Kulan träffade hennes högra skenben, säger Göran Billberg på Malmöpolisen. Ingen av de båda skjutna är allvarligt skadade.

När skjutningen av 33-åringen blev känd ställdes rättegången omedelbart in. Polis kallades till tingsrätten och tre åhörare, med anknytning till Black Cobra, greps misstänkta för ringa narkotikabrott.