Nyheter

Nu polisanmäls politikern för sitt uttalande

Av: 

Josefine Hökerberg

NYHETER

Karl Gustav Abramsson: Det luktar politiskt utspel

"Om hon hade varit en vanlig människa hade jag kanske remmat upp Maria", sade ledamoten och riksdagsmannen Karl Gustav Abramsson (S) till kommunalrådet Maria Kristoffersson (C) i en hätsk debatt i Vilhelminas fullmäktige förra veckan.

Nu polisanmäls politikern för olaga hot.

– Det luktar politiskt utspel, säger han till Aftonbladet.

Munhuggningen uppstod vid årets första kommunfullmäktigemöte i Vilhelmina förra måndagen. Vid en interpellationsdebatt vägrade kommunalrådet Maria Kristoffersson att svara på frågor ställda av ledamoten Karl Gustav Abramsson (S).

– Hon sa att de var fåniga och satt tyst i stället för att svara, säger han.

"Remma upp"

Beteendet retade gallfeber på Karl Gustav Abramsson som kontrade med att säga:

– Hade vi inte haft samma anfader och… ja, hade hon varit en vanlig människa så hade jag kanske remmat upp Maria men nu så råkar vi vara släkt också, det kan ju vara lite förlåtande ibland, sa han.

Marias partikamrat Joakim Risberg (C) var snabbt uppe i talarstolen för att försvara sin kollega.

– Jag förstod ingenting och bara tänkte ”men vad säger karln?”. Han stod ju där uppe och hotade henne med stryk, säger han.

Polisanmälts - av två olika personer

Nu har Karl Gustav Abramsson polisanmälts för olaga hot - av två olika personer. Anmälningarna ska utredas av polisen i Luleå.

Men Abramsson upprörs inte av anmälningarna.

– De kommer nästan på beställning. I en intervju i lokalpressen uppmanade jag alla som tycker jag gjort fel att polisanmäla mig, säger han.

Han tycker det är fruktansvärt vilka proportioner historien har tagit. Och att media flera gånger har rapporterat om händelsen utan att kontakta honom.

"Ta någon i örat verbalt"

– Vad jag menade med "att remma upp" var att ta någon i örat verbalt. Det handlade inte om ett hot utan om politisk debatt. Alla som ser webbsändningen från mötet förstår det. Jag tyckte det var respektlöst av Maria att inte svara på mina frågor och att kalla dem fåniga.

– Jag skulle väl aldrig hota någon i kommunfullmäktige, fortsätter han och fnyser.

Under veckan har han fått massvis med hatmejl.

– Det har varit obehagligt.

Maria Kristoffersson kan förstå att hennes bemötande gjorde Abramsson arg. Men hon, i sin tur, uppfattade frågorna som kritiska påståenden.

– Då sade jag att de var fåniga. Jag ångrar det, säger hon.

Kände du dig hotad?

– Nej, jag har känt den här mannen sedan jag var 15 år och jag vet hur han beter sig. Han är väldigt kraftfull och hans tillvägagångssätt förra måndagen var ett sätt att trycka ned mig. Det är valår och han ville påvisa att jag inte kunde sköta mitt uppdrag som kommunalråd, säger hon.

Ändå gick hon upp i talarstolen och bad om förlåtelse. Maria Kristoffersson mår mycket dåligt av detta. I synnerhet eftersom det fanns en skolklass i salen.

– Jag var ett dåligt föredöme för alla tjejer som blir tillrättavisade av dominanta män. Jag borde ha sagt till honom på skarpen i stället, säger hon och suckar.

Han vill inte säga förlåt

Nu vill hon lämna det här bakom sig. I fredags ringde hon upp Abramsson för att lösa det på telefon.

– Jag sade att blod är tjockare än vatten och bad honom att säga förlåt så att vi kan släppa det här. Men han var inte beredd att göra det.

Hon tycker det är dåligt att händelsen polisanmälts.

– Jag tror inte att det gagnar saken. Vilhelmina är inte ett förtryckar samhälle, säger hon.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: