”Han sa inte så mycket”

NYHETER

Rolf, 50, skjutsade Ragnar till Umeå

Foto: ”lugn och stilla” Ragnar Nilsson lämnar tingsrätten efter häktningsförhandlingarna i Härnösand i går. Nu visar det sig att han efter morden liftade med lastbilschauffören Rolf Berglund till Umeå. ”Det syntes ingenting speciellt. Han var lugn och stilla”, säger Rolf Berglund till Aftonbladet.

Rolf Berglund, 50, körde Ragnar Nilsson i femton mil i sin lastbil.

Klockan kvart i fyra i onsdags morse träffade han på den misstänkte trippelmördaren längs E4:an mellan Härnösand och Örnsköldsvik.

– Jag plockade upp honom i Docksta och han åkte med norrut till Umeå, berättar han.

Egenföretagen Rolf Berglund från Piteå berättar att han satt sida vid sida med Ragnar Nilsson i lastbilen i två timmar.

– Han sa inte så mycket, jag försökte prata med honom och så, men han svarade bara med enstaka ord.

Det hade bara gått ett halvt dygn sedan den misstänkte trippelmördaren lämnat syskonen och deras pappa ihjälslagna i huset i Härnösand. Han stal den dödade Mats Berglunds vita bil och flydde mot norska gränsen. Men när bensinen tog slut i Staa i Jämtland valde han att fortsätta flykten genom att lifta.

”Man blev ju skärrad”

I Docksta stannade Rolf Berglund sin lastbil för den unge mannen med ryggsäck. Ovetande om liftarens mörka hemlighet bjöd han honom på skjuts.

Rolf Berglund säger att han inte kunde se några som helst spår av vad Ragnar Nilsson gjort, bara timmar tidigare. Han dolde sina känslor väl och de två pratade knappt med varandra.

– Det syntes ingenting speciellt. Han var lugn och stilla.

I Umeå, efter 15 mils resa under tystnad, bad Ragnar Nilsson att bli avsläppt.

Först i går förstod Rolf Berglund att det var den misstänkte trippelmördaren han haft i bilen. Då kom känslorna.

– Man blev ju skärrad när man förstod vad han gjort.

Han slog larm till polisen. Nu tänker Rolf Berglund på vad som hade kunnat hända.

– Jag har ju barn själv.

När Ragnar Nilsson blivit avsläppt tog han sig på något sätt till Holmsund, strax utanför Umeå. Där försökte han vid lunchtid i onsdags ta sig ombord på ett lastfartyg med destination Ryssland, men kaptenen fattade misstankar och larmade polisen som kunde gripa Ragnar Nilsson.

Ringde från Arlanda

Det har nu gått fyra dagar sedan trippelmordet. Ragnar Nilsson sitter i häktet. Bilden av den misstänkte mördaren blir allt mer komplex. En knapp månad före dådet lämnade han plötsligt landet.

Vid 17-tiden den 15 april ringde han enligt uppgift till sin mamma från Arlanda. Han berättade att han köpt en biljett till Chile och att planet skulle gå inom några timmar. Ragnar Nilsson hade aldrig tidigare åkt på någon längre resa.

– Vi har information om att han varit utomlands och kommit hem helt nyligen, säger Börje Öhman, presstalesman på polisen.

Ragnar Nilsson ska ha rest ensam och ha varit borta i ungefär tre veckor.

– Det har såvitt jag förstått varit någon form av semesterresa, men vi har inte lagt någon större energi på att kontrollera uppgifterna närmare, säger Börje Öhman.