Befarar flera svenska offer i Afghanistan

Sveriges nye ambassadör bekymrad över säkerhetsläget i Afghanistan

Fler svenska soldater kommer att dödas i Afghanistan.

Det befarar Torbjörn Pettersson, som i dag utsågs till ny ambassadör i landet.

– Den svenska truppen har varit väldigt skonad och vi kan nog inte vänta oss att det ska fortsätta så, säger Pettersson till Aftonbladet.

Torbjörn Pettersson.
Torbjörn Pettersson.

Så sent som i tisdags dödades flera Natosoldater och civila i en explosion i Afghanistans huvudstad Kabul. Säkerhetsläget i landet har förvärrats och det var en mörk framtidsbild som Sveriges nya ambassadör målade upp när han presenterade sig för media i dag. Den direkta orsaken är USA:s beslut att skicka ytterligare 30 000 amerikanska soldater till landet i år.

Ökat våld

– Det första som händer när man skickar 30 000 nya soldater är ju förstås att våldsnivån ökar och det tror jag inte att någon hade väntat sig något annat. Man får fler mål för motståndsrörelsen. Så på så sätt kan vi nog tyvärr se ett år an då attentaten kommer fortsätta att öka. Och du ser ju också en spridning, antalet attentat har ökat också i norr ganska dramatiskt, säger Torbjörn Pettersson till Aftonbladet.

Det är i norr som den svenska styrkan om runt 500 personer håller till och det var där, i närheten av Mazar-e-Sharif, som två svenska officerare och en afghansk tolk sköts till döds den 7 februari i år. Torbjörn Pettersson är rädd för att tragedin inte var en engångshändelse.

Inte överraskad

– Tyvärr blev jag inte överraskad över att det skedde. Jag tror att den svenska truppen har varit väldigt skonad och att vi nog inte kan vänta oss att det ska fortsätta så självklart. Hotbilden ökar och militära trupper är ett mål oavsett om läget är lugnare i den provinsen.

Så du räknar med fler svenska dödsoffer?

– Räknar med vill jag inte säga, men det vore farligt att tro att vi har någon slags gräddfil där vi tror att inte det här kan hända. Det är på riktigt även i norra Afghanistan.

Torbjörn Pettersson är samtidigt tydlig med att svenska soldater behövs i landet.

– Jag tror att Sverige kan spela en stor roll, jag tror mig veta att svensk trupp ses positivare än andra förband. Man uppskattar det sätt som svenska soldater uppträder på och man tycker att det är en viktig kontrast mot framförallt USA. Jag tror att den svenska arméns erfarenhet från Bosnien, från fredsbevarande insatser både i FN:s och Natos regi kan bidra positivt.

”Viktigt att regeringen är tydlig”

Den rödgröna oppositionen har än så länge inte gett något besked om vad som händer med de svenska trupperna om man vinner valet i höst. Socialdemokraterna är för en militär närvaro, Miljöpartiet vill dra tillbaka trupperna senast 2014 medan Vänsterpartiet vill att svensk militär ska lämna Afghanistan "snarast". Torbjörn Pettersson vill inte ge sig in i partipolitiken men säger att klara besked är viktiga.

– Det är oerhört viktigt att regeringen som jag tjänar är tydlig.

Torbjörn Pettersson är sedan 2008 generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén. Han har tidigare jobbat på Sida och har även ett förflutet som Folkpartiets partisekreterare.

I dag meddelade även regeringen att en ny tjänst inrättas i norra Afghanistan. Det är Krister Bringéus, i dag ambassadör i Serbien, som nu blir "senior civilian representative" i Mazar-e-Sharif. Syftet är att öka den politiska närvaron i norra delen av landet.

Publisert: