Grönt ljus för vårdreformen – igen

NYHETER

Röstades igenom på nytt i natt

USA:s kongress godkände på torsdagen de återstående delarna av den omtvistade sjukförsäkringsreformen, sedan representanthuset på grund av teknikaliteter tvingats rösta om förslaget en gång till.

President Barack Obama, som triumferande undertecknade huvudparten av reformen i tisdags, väntas inom de närmaste dagarna med sin signatur sätta punkt för en årslång kamp för att driva igenom den största socialpolitiska reformen i USA på flera årtionden.

Representanthuset röstade i söndags ja till reformpaketet med en rad tillägg med röstsiffrorna 219-212. När sedan senaten skulle rösta igenom tilläggen i onsdags hänvisade Republikanerna till lagstiftningsmässiga teknikaliteter som tvingade representanthuset att åter rösta om tilläggspaketet.

Små förändringar

Felen – i en avdelning om studiebidrag till universitetsstudenter från låginkomstfamiljer – innebar att 16 rader behövde strykas i tilläggspaketet, som därför måste godkännas på nytt. Det skedde natten till fredagen svensk tid då representanthuset sade ja med 220 röster för och 207 emot. Några timmar tidigare hade senaten antagit tilläggspaketet med siffrorna 56-43.

Tilläggen till det ursprungliga förslaget innebär inga revolutionerande förändringar. De innehåller bland annat ökade subventioner för att fler ska ha råd med sjukförsäkring, öka subventionerna för läkemedel till äldre och höjning av vissa skatter för att bekosta sjukvård åt äldre.

Välkomnar strid mot republikanerna

Det är en stor seger för Barack Obama att ha drivit igenom reformen trots massivt motstånd från Republikanerna och stor tvekan från många demokrater. Nu återstår kampen för att sälja in reformen till väljarna så att de inte straffar Demokraterna i höstens val till kongressen. Obama inledde kampen i Iowa, där han första gången presenterade sin sjukvårdsplan i maj 2007.

Han varnade Republikanerna för att försöka upphäva hans sjukförsäkringsreform.

– Om de vill ha strid, så välkomnar jag den striden, sade han.

– Jag tror inte att amerikanska folket kommer att placera tillbaka försäkringsindustrin i förarsätet. Vi har varit där redan och vi kommer inte att återgå till det, sade Obama.

TT-AFP-Reuters