Assange: USA pressar Sverige

Julian Assange.
Julian Assange.

Wikileaks frontfigur Julian Assange tänker stanna i Sverige och motbevisa våldtäktsanklagelserna.

Samtidigt antyder han att anmälningarna mot honom är en USA-konspiration.

– Jag är enda offret här, säger han till AFP.

Pentagon.
Pentagon.

Turerna kring Julian Assange har varit många och märkliga.

Nu misstänker den 39-årige australiensaren att han är utsatt för en konspiration.

Assange hävdar att motiven bakom anmälningarna och förundersökningen är "personliga vendettor" och åklagarens "karriärism".

– Wikileaks har två tillförlitliga källor inom underrättelsekretsar som bekräftat att USA i augusti lät den svenska regeringen förstå att Sverige inte får bli en säker tillflyktsort för Wikileaks, säger han till AFP.

Organisationens servrar står numera i Stockholm och sköts av Piratpartiets tekniker.

Stannar i Sverige

Amerikanska underrättelsetjänsten är antagligen väldigt skadeglad åt våldtäktsmisstankarna eftersom Wikileaks publicerat flera hemligstämplade dokument, säger Assange till AFP.

Men svenska utrikesdepartementet avvisar konspirationsteorierna.

– Amerikanarna har inte utövat några påtryckningar eller ens tagit kontakt med UD eller ambassaden i Washington i det här ärendet, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst.

I augusti spreds nyheten om att Assange var misstänkt för våldtäkt mot två kvinnor. Sedan friades han från anklagelserna, men efter en överprövning blev han återigen misstänkt.

Han kommer själv att stanna i Sverige och bevisa sin oskuld, säger han. Han har nyligen sökt arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige och i går mottog Stockholms tingsrätt ett brev om att han vill byta försvarare från Leif Silbersky till Björn Hurtig.

Attackerar polisen

I AFP-intervjun går Assange också hårt åt svensk polis och utredningen mot honom. Bland annat klagar han över att han inte fått veta om han är efterlyst eller inte.

Wikileaksgrundaren har tidigare berättat att misstankarna drabbar honom och sajten hårt, men samtidigt fortsätter verksamheten. Enligt AFP ska sajten snart publicera 15 000 nya hemligstämplade militärdokument om Afghanistan.

Publisert: