Miljön i fokus i kungens jultal

Får godkänt av retorikexpert: "Han gör så gott han kan"

Miljön var i fokus när Kungens traditionella jultal sändes i Sveriges Radio P1 på juldagseftermiddagen.

– Intrycket är att han verkligen ville visa att han är seriös och tar sitt uppdrag på allvar, säger Marie-Louise Zeisig, expert på retorik och kroppsspråk.

Kungen inledde med att berättade om en rad evenemang, bland annat firandet av Bernadotte-släkten 200-års jubileum i Sverige, som han själv och kungafamiljen deltagit i under året.

Tackade för uppskattning

Höjdpunkten var förstås kronprinsessan Victorias giftermål med Prins Daniel och kungen framförde ett stort tack för den värme som mött hans dotter och hennes make.

– Han nämnde bröllopet men sa annars inte så mycket mer om familjeangelägenheter utan höll sig på "the safe side", säger Marie-Louise Zeisig.

Kungen talade även om Sveriges ekonomi som mycket stark just nu och att vi ska glädjas åt detta men påpekade samtidigt att det finns skäl att hysa respekt för de ekonomiska problem som andra länder i vår omvärld drabbats av.

Ett inlärt intryck

– Hela talet gav ett lite inlärt intryck. Han talade från en teleprompter, det är jag i stort sett säker på, och det var inte mycket spontanitet, säger Marie-Louise Zeisig

En stor del av talet ägnades åt vår bräckliga miljö och klungen manade till samarbete mellan världens folk för att gemensamt arbeta för en hållbar utveckling framöver.

– Om jorden är ett äpple, så är livet på vår jord – människor, djur och växter – lika ömtåligt som daggen på ett äpple som man lätt kan gnugga bort mot ärmen, sa kungen bland annat.

Överraskande metafor

Äppelmetaforen överraskade retorikexperten som tycker att den kom lite plötsligt men samtidigt var väldigt fin.

– Frågan är om det är hans egen eller om det är pressavdelningen som hittat på den. Men han har kanske en poetisk ådra, säger Marie-Louise Zeisig.

Hon ger kungen ett godkänt betyg och påpekar att det är roligt att han inte har något överklasstal.

– Han låter snarare som en söderkis och säger saker som "vedret". Det tror jag tilltalar många.

– Sen måste vi acceptera att vår kung inte är någon verbal ekvilibrist. Men jag tycker han gör så gott han kan i den utsatta position som han har.

Publisert: