Ur led är vädret

NYHETER

"Det är bara början vi ser"

1 av 8 | Foto: Snöigt New York En våldsam snöstorm drog under söndagen in över USA:s östkust och gatorna på Upper East Side i New York fylldes med snö.

På julafton gick folk i t-shirts på gatorna i Bulgarien.

I Moskva bryts grenar som tändstickor när centimeter av is täcker precis allt och i New York hålls flygplatser stängde på grund av snöstormar.

Men tro det eller ej – år 2010 kommer gå till historien som det varmaste året någonsin.

Ur led är vädret.

I Sverige är tågkaos och bilköer vardagsmat på grund av snön. På den amerikanska, norra östkusten faller just nu stora mängder snö efter en ganska varm vinter och flygtrafiken får lida.

T-shirt på julafton

Bilder från Moskva visar en stad inbäddad i ett tjockt lager is. Ryssland har haft en ovanligt varm vinter och högt upp i luften är det nollgradigt vilket gör att regn faller. Men på marknivån är det så kallt att regnet fryser till is direkt när det landar.

Den tunga isen har fått träd att brytas som tändstickor och elkablar att gå av.

I Bulgarien, i staden Veliko Tarnovo, sattes ett värmerekord på julafton. Folk tog av sig till t-shirts när termometern nådde upp till 16, 4 grader och solen sken.

– I grund och botten hänger allt ihop. Det som ger oss det kalla snörika vädret här i Sverige är att det är så svaga sydvästvindar från Atlanten. Normalt blåser det rejält från Atlanten och då får vi plusgrader och regn vid den här tiden. Att det nu inte gör det innebär att det på många andra platser i världen blir temperaturöverskott, säger Pär Holmgren, meterolog.

"Bara början"

Han säger att år 2010 kommer att gå till historien som det varmaste året som någonsin uppmätts.

– Det har slagits värmerekord i 19 länder. Det är lite oroande eftersom det inte satts några köldrekord någonstans. Det kan vara svårt att förstå om man bor i Sverige där det i år varit snörikt och kallt men så är det.

Att världen blir varmare beror på den globala uppvärmningen enligt Holmgren.

– Och det mesta pekar på att den globala uppvärmningen lär fortsätta i några hundra år till. Det är bara början vi ser.

Men den globala uppvärmningen innebär inte att vi de stränga vintrarna kommer att bli något återkommande i Sverige.

– Nej, de två sakerna verkar inte ha någonting med varandra att göra. Snarare verkar de stränga vintrarna ha något med en låsning i luftströmmen att göra, säger Holmgren.