Ny lavin i Åre

NYHETER

Två skidåkare utlöste i dag en lavin i Åre.

Efter ett stort sökpådrag kunde man konstatera att inga personer dragits med i snöskredet.

– Den här gången har allt slutat lyckligt, säger Anders Aspholm, drifts- och säkerhetschef för Skistar i Åre.

En lavin av storlek 3 utlöstes klockan 12.32 i dag i ett brant område i Östra ravinen i Åre. Lavinen var cirka 75 meter bred och mellan 300-400 lång.

Området ligger utanför det pistade skidområdet.

Två spår in och ut

Polis och räddningspersonal kallades till platsen men efter en genomsökning med både fjällräddare och hundpatruller kunde man konstatera att ingen människa hade dragits med i snöskredet.

Man hittade två spår in men även två spår ut meddelar vakthavande befäl och sökandet kunde avbrytas. Det visade sig att det var två skidåkare som utlöst lavinen.

– De drogs inte med i raset och de såg inte heller till några andra åkare i området. Den här gången har allt slutat lyckligt, säger Anders Aspholm, drifts- och säkerhetschef för Skistar i Åre.

Mycket ostabilt

På tisdagen utlöstes en mindre lavin av skidåkare som åkte off-pist.

Det råder lavinvarning tre på den femgradiga skalan i Åre, den kalla snön är mycket ostabil och rasar lätt iväg utför branterna.

De senaste dagarnas hårda blåst har packar ihop instabila snödrivor.

– I vissa läsluttningar finns stora drivor som lätt ger sig iväg. På andra håll har vinden gjort sluttningar helt rensopade. Om man saknar kunskap så bör man fråga personalen var man kan åka off-pist under betryggande former, säger Anders Aspholm.