Vulkan–flykten

avEmma Löfgren

NYHETER

Svenskar i hela världen kämpar för att ta sig hem

Foto: Loll willems

Runtom i världen kämpar svenskar för att ta sig hem när flygen ställs in.

Johan Arnebrant, 40, och hans vänner var strandsatta i Barcelona.

Då beställde de en taxi – till Stockholm.

– Vi hade inget val, vi var tvungna att åka hem och fick veta att vi inte skulle kunna flyga förrän tidigast på tisdag.

Strandade svenskar försöker ta sig tillbaka och många i Sverige behöver desperat ta sig till viktiga möten runtom i Europa. De flesta väntar bara uppgivet – medan andra tar saken i egna händer.

Priset – 38 000 kronor

Johan Arnebrant har varit på semester med fem vänner och alla hade olika saker de behövde komma hem till. Efter att ha ringt runt ett tag hittade de ett företag som erbjöd taxi till Stockholm – för 38 000 kronor. Beräknad restid är 28 timmar.

Och sällskapet är långt ifrån ensamt om att åka taxi genom Europa. Taxi Kurir, Taxi Stockholm och Taxi 020 vittnar alla om en stor efterfrågan på långresor i askmolnets spår.

– Toppnoteringen så här långt är Stockholm–Zürich. Det är mest affärsmänniskor som har blivit strandsatta och av ett eller annat skäl bara måste vidare, säger Frederick

Scholander, marknadschef på Taxi 020.

Förutom resor i Sverige har alla taxibolag Aftonbladet talat med haft körningar utomlands, till Paris, Prag, Oslo och Hamburg, för att nämna några exempel. Priserna ligger på runt 30 000 kronor per resa.

Men alla har inte råd att åka taxi. Torbjörn Bäckman, 33, och hans kollega Emma Ring, 25, som ville hem till Umeå efter ett kundmöte i Uppsala, köpte en bil.

– 4 500 kronor kostade den, men vi längtade hem, så vi körde i ett sträck, säger Torbjörn Bäckman.

Vill inte hyra bil

Marcin Lewi de Kaminski, 29, hade varit på konferens i Sheffield, Storbritannien, när flygtrafiken slogs ut. Han kämpar fortfarande för att ta sig hem och har hittills tagit sig via Manchester till London, där han och hans kollegor i morgon ska ta ett tåg till Paris.

– Där är det tydligen tågstrejk nu, men vi tänker att vi kan hyra en bil eller ta en buss. Vi fick erbjudanden från vänner att bli hämtade med privatbåt. Med facit i hand hade det nog gått snabbare.

Hyrbilarna har gått åt i alla europeiska städer. Kalle Korteleinen, som varit i Cannes, Frankrike, och jobbat lyckades få tag i en.

– Jag behövde verkligen komma hem till mitt antagningsprov till universitetet. Det var en jättekul resa, men det är rätt hårt att köra i 20 timmar.

Trots att gänget körde hela vägen till Köpenhamn i ett svep missade Kalle Korteleinen sitt prov