Maktperson med symbolvärde

avSusanna Vidlund

Anders Björck om talmannens viktiga roll

I dag väljs personen som kommer leda riksdagsarbetet den kommande mandatperioden.

Två personer slåss om posten som riksdagens främste företrädare.

– Talmannen har ett stort, stort symbolvärde, säger moderaten Anders Björc.

Anders Björck.

De rödgröna har nominerat Kent Härstedt, medan alliansen vill ha kvar den nuvarande talmannen, moderaten Per Westerberg.

– Talmannen representerar riksdagen som i sin tur representerar hela svenska folket , säger Anders Björck, tidigare moderat toppolitiker och första vice talman i riksdagen under åren 1994 till 2002.

Inte bara symbol

Talmansämbetet är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. I rang kommer talmannen efter kungen men före statsministern.

Anders Björck menar att medierna har fokuserat för mycket på talmannens symbolvärde och för lite på makten som talmannen har.

– Det här är mer än en symbolfråga. Det är ju faktiskt talmannen som föreslår vem som ska bli statsminister. Han har så att säga första tjing och den som han föreslår blir i realiteten statsminister. Det är extra viktigt när det råder ett osäkert parlamentariskt läge som kan bli ännu mer komplicerat om man måste utlysa omval.

Representerar internationellt

Talmannen leder arbetet i riksdagen och är riksdagens främste företrädare. Talmannen bistås av tre vice talmän och tillsammans utför de riksdagens presidium.

– Talmannen representerar såväl inåt mot Sverige som utåt, internationellt inom exempelvis EU.

Sedan riksdagsvalet 2006 är Per Westerberg (m) riksdagens talman. Om alliansen får som de vill får han fortsätta sitt arbete på posten.

Anders Björck minns tiden som vice talman och berättar att han fick hoppa in ”så gott som dagligen”. Det som gjorde störst intryck var de unga, duktiga och engagerade polikerna som var engagerade i sina frågor.

– Det fanns många okända som sedan blev duktiga, kända politiker. Jag minns bland annat Fredrik Reinfeldt, Anna Kinberg Batra, Carl Bildt och Maria Wetterstrand. Man kunde se att hon var duktig.

Fakta / talmannen:

Talmannen är riksdagens främste företrädare och leder samt organiserar riksdagens arbete.

Ämbetet som talman är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. Rangmässigt kommer talmannen efter statschefen, men före statsministern.

Talmannen leder förhandlingarna vid ett regeringsskifte och lägga fram förslag till ny statsminister.

Efter riksdagsvalet 2006 valdes Per Westerberg (m) som riksdagens talman. Andra talmän vi minns är bl a Björn von Sydow, Birgitta Dahl och Ingegerd Troedsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010