Nyheter

Inger, 78 dog på parkeringsplatsen

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

I dag kom hovrättsdomen – höjer domen till två år

Bråket slutade med Ingers död I ett bråk om en parkeringsplats slog 24-åringen till Inger som föll i marken – utan att någonsin resa sig igen. På onsdagen skärpte hovrätten domen till 2 års fängelse. Här lägger Kent Rosberg blommor på platsen.

Bråket slutade med Ingers död I ett bråk om en parkeringsplats slog 24-åringen till Inger som föll i marken – utan att någonsin resa sig igen. På onsdagen skärpte hovrätten domen till 2 års fängelse. Här lägger Kent Rosberg blommor på platsen.

Foto: Krister Hansson

Ett bråk om en parkeringsplats – och några sekunder senare så var 78-åriga Inger död.

En 24-årig man fälldes för att ha vållat hennes död.

I dag kom hovrättens dom. De höjer straffet med två månader till två års fängelse.

Inger fälldes till marken med ett knytnävesslag den 29 mars och reste sig aldrig igen.

Den 28 maj dömdes en i dag 24 år gammal man till ett år och tio månaders fängelse för att ha vållat 78-åriga Ingers död och för grov misshandel.

Hjälpa maken

Tingsrätten ansåg det bevisat att den mycket yngre mannen oprovocerat angripit Ingers make Sven med knytnävsslag mot huvudet och ryggen och att han sedan gett sig på Inger med ett slag mot huvudet när hon skulle hjälpa sin make.

Rätten menar att slår man en äldre kvinna i huvudet bör man förstå att hon kan allvarligt skadas – till och med dö. De menade även att 23-åringens trovärdighet påverkades av att han dels flydde platsen efter händelsen istället för att försöka hjälpa Inger och sedan ljög för polisen i de första förhören.

Även hovrätten anser det bevisat att 24-åringens slag ledde till Ingers död och att han måste vetat att det var en äldre kvinna han attackerade. Slaget mot henne var så hårt att hon föll handlöst och han stod vänd mot henne då han utdelade det enligt utredningen. Därför bör det ses som grov misshandel och vållande till annans död.

Hovrätten höjer, förutom påföljden, även skadeståndet till Ingers anhöriga.

Men, det som ses som förmildrande omständigheter enligt rätten, är att det hela gick så snabbt. På bara några sekunder var det över och det framstår "som en utpräglad impulshandling".

Trillade raklång

Ingers make Sven var under rättegången övertygad om att 24-åringen visste vad han gjorde den där dagen.

– Han gav Inger en snyting i ansiktet. Knuten näve. Det måste varit ett hårt slag eftersom hon trillade alldeles så baklänges utan att reagera, försöka ta emot sig. Hon trillade raklång med armarna utmed sidorna.

24-åringen själv menar att han försvarade sig mot Sven och att han aldrig såg Inger.

– Jag var bara på fel plats, har han sagt om händelsen.

Några dagar efter domen släpptes 24-åringen ur häktet, något som tydde på att hovrättsdomen kunde komma att bli mild.

– Han blev ju dömd. Och så plötsligt släpps han fri. Jag fattar det inte. Det är ju inte klokt, sa Ingers make Sven till Aftonbladet då.

Men när domen i dag kom höjdes straffet med två månader.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: