Allas ögon på El Presidente

avCarina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AFP
I blickfånget Hela världens ögon har under det senaste dygnet varit på de 33 gruvarbetarna – och på Chiles president Sebastian Piñera. I natt, när alla var uppe, höll han ännu ett brandtal. ”Chile är i dag mer enat och starkare än någonsin” sa han bland annat.

Han har kallats arrogant.

Ultrakonservativ.

Hans politiska motståndare tycker också om att framhäva Sebastián Piñeras vänskapsband med forne diktatorn Augusto Pinochet.

Men efter den sensationella räddningsaktionen i San Josegruvan klassas Chiles nye president som den stora vinnaren.

Foto: AFP
Sist ut När Luis Urzua kom ut ur San Josegruvan stod både Chiles gruvminister Laurence Golborne och presidenten Sebastián Piñera och tog emot honom.

Han stod stadigt vid gruvkanten bara några steg från det 622 meter djupa hålet.

Rak i ryggen som en överste, men iklädd samma hjälm och röda arbetarjacka som alla andra.

Minglade runt

Chiles president Sebastián Piñera övervakade varenda minut av gårdagens historiska räddning i Atacamaöknen i Chile. Tog emot 33 gruvarbetare under loppet av ett dygn.

Omfamnade dem. Frågade frågor. Skrattade.

I dag skriver media världen över om den passionerade presidenten, som när den sista räddningen var avklarad höjde näven i luften och i glädje vrålade ut orden:

”Chile!”

Konstpaus.

”Chile, för helsike!” till folkets jubel.

”Ett vågspel”

Tidningen Newsweek kallar presidentens närvaro vid räddningen för ”ett kolossalt vågspel” och konstaterar att en framgångsrik räddning – vilket gårdagen resulterade i – skapar bilden av en folkets hjälte, medan läget – om en katastrof inträffat – hade sett helt annorlunda ut.

”Suspekt beteendet från nationens ledare när ett land är i kris kan begrava en politisk karriär” skriver Newsweek.

Tidningen gör kopplingen till Bushadministrationens lamhet i samband med orkanen Katrina, vilket gjorde att presidentens popularitet nådde rekordlåga siffror. Man jämför också med före detta thailändska ledaren Thaksin Shinawatra som i motsats till Bush hyllades världen över för sitt sätt att hantera tsunamikatastrofen och det efterföljande arbetet 2004.

Snabb hjälp

Chilenske presidenten Piñera hade inte ens tillträtt sitt nya jobb när en massiv jordbävning drabbade landet den 27 februari i år, men han fick snabbt chilenarnas förtroende då han i rekordfart organiserade katastrofhjälp.

Sedan gick populariteten sakta nedåt, mycket på grund av en tre månader lång hungerstrejk av 34 Mapucheindianer som protesterade mot regeringens sätt att hantera landets ursprungsbefolkningar.

”Starkare än någonsin”

Men efter att gruvkatastrofen inträffade – och man konstaterade att de 33 männen överlevt – är presidenten som huserar i Palacio de la Moneda mer populär än någonsin, skriver Reuters.

När han i går ställde sig i talarstolen framför närmare en miljard tittare världen över, talade han varmt och innerligt om nationen han representerar.

– Gruvarbetarna är inte samma män som blev instängda den 5 augusti. De har kommit ut som starkare människor och de har lärt oss en läxa. Men Chile är inte samma land heller. Chile är i dag mer enat och starkare än någonsin, och jag tror att Chile är mer respekterat världen över.

Fågeln Fenix

Fast det finns ett orosmoln på himlen för Chiles nya gullegris.

För även om presidentens popularitet blommat av räddningen så har en annan person verkligen rest sig ur askan likt fågeln – och räddningsmaskinen – Fenix.

Chiles gruvminister Laurence Golborne har i dag historiska 87 procents stöd av väljarna och kallas “Golborne Superstar” i den chilenska skvallerpressen. Hans popularitet är så skyhög att man redan spekulerar i om han kommer att vinna presidentposten i nästa val, 2014.

Publicerad: