Bärplockarnas protestmarsch avbröts

NYHETER

Ilskan sjuder bland besvikna bärplockare.

I Storuman samlades kinesiska plockare för att marschera mot Stockholm i protest.

Men marschen avbröts.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kräver att regeringen tar sitt ansvar för bärplockarna.

– Det gör mig upprörd när Reinfeldt och Billström skyller ifrån sig och säger att det inte är några problem. Regeringen borde ta sitt ansvar, den har skrivit lagavtalet som öppnat upp för företag att teckna avtal utan prövning. Nu kommer bärplockarna hit och ingen tar ansvar för dem, säger hon till TT.

Runt om i landet pyr missnöjet bland utländska bärplockare. På torsdagen samlades omkring 180 desperata kinesiska plockare i Storuman för att börja gå i riktning mot Stockholm i protest mot det bud som facket Kommunal förhandlat fram.

Marschen avbröts

Men marschen avbröts och i stället hölls ett möte mellan personal från den kinesiska ambassaden, bemanningsföretagen och representanter från bärplockarna inne på kommunhuset.

Sent på kvällen avslutades mötet.

– De ska fortsätta på fredagen klockan tio, säger Erik-Abel Ejderud (KD), kommunstyrelsens vice ordförande.

Bärplockarna skulle övernatta i Storumans bollhall.

I onsdags anhölls fem vietnamesiska bärplockare misstänkta för att ha låst in och misshandlat sex arbetsledare på en gård i Särna i Dalarna. Enligt polisen är de fem fortsatt anhållna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menade i torsdags att de regler som finns borde räcka. Arbetsmarknadsminister Tobias Billström (M) säger att han har diskuterat problemet med bland annat Kommunals ordförande.

– Ytterst är det företagen som måste försöka lösa problemen, men vi följer utvecklingen mycket noga. Det handlar väldigt litet om den svenska arbetslagstiftningen, men däremot om hur seriöst bärföretagen går till väga när de väljer samarbetspartners för att rekrytera bärplockare. Problemet ligger i att människor blir hitlurade och får felaktiga uppgifter, säger Billström.

Lagändring

Tidigare krävdes tillstånd och en samlad bedömning från arbetsmarknadens parter att det rådde brist på arbetskraft om företagen skulle få rekrytera utanför Europa. Men nu är det arbetsgivarna som ensamma ska få avgöra om och när de vill rekrytera anställda, efter en lagändring 2008.

– Hade de gamla reglerna gällt hade de här bemanningsföretagen aldrig kunnat komma tillbaka, säger Lundby-Wedin.

I år har bärplockarna rätt till minimilöner, men eftersom utländska bemanningsföretag kan dra av kostnader för resa, boende, mat och uppehåll innebär det fortfarande att de riskerar att lämna landet med skulder.

TT