Jobb & karriär

Här är utbildningarna som inte leder till jobb

Av: 

Minimedia

Jonas Blomquist

NYHETER

Bara 13 procent får jobb

Här är utbildningarna du ska undvika om du vill ha ett jobb. Bara 13 procent av studenterna som pluggar filosofi på Göteborgs universitet får arbete efter examen, visar ny statistik.

Det är Svenskt Näringsliv som undersökt vilka utbildningar som ger jobb efter examen. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Valet av utbildning – och universitet – är viktigt om du vill vara säker på att få ett arbete som har en tydlig anknytning till det du studerat.

Den inriktning där flest fick ett arbete var Byggteknik på Karlstad universitet. Där lyckades 94 procent av studenterna få ett jobb ett år efter examen.

– Jätteroligt! Det är det här vi vill, att studenterna ska få jobb, säger Jan van fan Stam, dekan på fakulteten för teknik och naturvetenskap på Karlstad universitet.

Varför får så många jobb på Karlstad universitet?

– Det finns flera skäl. Dels har vi duktiga lärare som är hängivna och engagerade i programmet. Vi har även arbetat långsiktigt med kvalitetsfrågor och pedagogik och haft en stor samverkan med näringsliv, offentlig sektor och byggbranschen, säger han.

Tufft för filosofer

Sämre chanser till jobb har de som studerar medie och kommunikation, sociologi eller filosofi. På den sistnämnda inriktningen på Göteborgs universitet får så lite som 13 procent jobb efter examen – den minsta andelen i Sverige enligt Svenskt Näringsliv.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär