Polisen får inte bevisen

Av: Anders Johansson, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvaret har inte skickat soldaternas västar: "Allting tar ju sin tid"

1 av 3 | Foto: magnus wennman
SKYDDSVÄSTARNA SAKNAS Som Aftonbladet avslöjat undersöker Rikskriminalen om de svenska soldaterna har fallit offer för så kallad ”friendly fire” – eld från den egna sidan. Nu väntar polisens utredare på att Försvarsmakten ska leverera soldaternas kläder och skyddsvästar (sitter under den gröna västen på soldaterna på bilden) för att se om det fastnat skott i dessa. Men enligt Försvarsmakten har de redan levererat det begärda materialet.

Skadorna på skyddsvästarna och uniformerna kan avslöja vem som sköt de två svenska soldaterna.

Men Försvarsmakten har efter en månad ännu inte överlämnat det viktiga bevismaterialet till polisen.

– Allting tar ju sin tid, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten.

Aftonbladet har i två ­dagar avslöjat hur Försvarsmakten stoppat och försvårat den svenska rikskriminalens utredning av dödskjutningen i Afghanistan för en dryg månad sedan. Polisen misstänker att de omkomna officerarna Johan Palmlöv, Gunnar Andersson och tolken ­Mohammad Shahab Ayouby kan ha träffats av den egna sidans kulor.

Kläderna saknas

Aftonbladet kan nu av­slöja att Försvarsmakten sedan dödskjutningen undanhållit flera avgörande bevis från polisutredningen. Trots en formell begäran att få del av material från brottsplatsen saknas bland annat kläderna och de skottsäkra västar som soldaterna bar.

Innan de stupade soldaterna skickades hem till Sverige byttes deras kläder ut och de fick helt nya uniformer.

Skott kan ha fastnat

Enligt Aftonbladets källor talar bland annat skottvinklarna som framkommit vid obduktionen emot den version som försvaret ger.

– Svenskarna hade skador efter fyra skott och det är sannolikt att den ena soldaten kan ha träffats av fler skott som fastnat i skyddsvästen, säger en person som haft insyn i förundersökningen.

Blivit lovade materialet

Därför är västen ett viktigt bevismaterial för att avgöra vem som skjutit.

I kropparna fanns inga kulor kvar.

– Vi har blivit lovade material från platsen för att kunna göra utredningen och vi utgår ifrån att vi kommer få det också, säger Varg Gyllander på rikskriminalen.

Försvarsmaktens presstalesman Philip Simon hävdar att de samarbetar full ut med polisen och påstår att de redan fått allt material som de frågat om.

– Vi har lämnat över det som de har begärt, förra veckan eller den här veckan vet jag att de fick en del grejer som de ville ha, säger han.

Men det tillbakavisas av Rikskriminalen.

– Det är inte den uppfattningen jag har, säger Varg Gyllander.

Egen undersökning

Försvarsmakten bedriver parallellt med den åklagarledda förundersökningen en egen undersökning. Sju handplockade officerare var en vecka i Afghanistan under ledning av brigadgeneral Jan-Gunnar Isberg. Eftersom rikskriminalens egen utredare stoppades av försvaret från att åka med till Afghanistan har polisen hela tiden varit helt i händerna på militären.

Svårtolkat agerande

All information från brottsplatsen har kommit från Försvarsmakten.

En av Aftonbladets källor säger att det är svårt att tolka Försvarsmaktens agerande på annat sätt än att man velat sköta hela mordutredningen själva. Eller i vart fall styra den.

Publicerad: