Sviker aldrig

Av: David Levin, Josefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

Kungens innersta krets är "obrottsligt lojala"

1 av 4 | Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
festkillar Carl XVI Gustaf och hans vänner ”Aje” Philipson och ”Noppe” Lewenhaupt anländer till The Lobby på Rådmansgatan i Stockholm för att gå på julfest. Senare samma kväll fick alla fly från lokalen när ett bråk utbröt. Bilden är tagen 2002.

De har lärt sig cykla och åka slalom tillsammans.

Nu dricker de blåbärsdrinkar och whisky på ”Noppes” en gång i veckan.

Festprissarna i ”den innersta kretsen” är kungens mest lojala vänner.

– De skulle aldrig hänga ut varandra i media, säger hovexperten Roger Lundgren.

I officiella sammanhang syns de väldigt sällan tillsammans.

Men Anders ”Aje” Philipson, Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt och Anders Lettström är kungens närmaste vänner.

Och när det väntas födelsedagsfester, jaktresor, nattklubbsbesök och privata middagar finns de vid hans sida.

– De är obrottsligt lojala mot varandra, säger hovexperten Roger Lundgren.

Har seglat tillsammans

De blivande vapendragarna träffades redan under småbarnsåren. Vänskapen är rotad långt bak i släktleden.

– I mitt fall var ju min gammelfarbror Gustaf VI Adolfs närmaste man. Vi lärde oss åka slalom tillsammans, det var så vi lärde känna varandra. Nu träffas vi i olika sociala sammanhang ungefär 10–15 gånger om året, säger Anders Lettström.

”Aje” är gammal seglarkamrat till kungen, de har seglat havskappseglingar ihop sedan tonåren. Och ”Noppes” pappa var en gång kammarherre. ”Noppe” och kungen jagade tillsammans redan i tioårsåldern och Sveriges blivande statschef lärde sig cykla på familjens fideikommiss, Geddeholm, i Västmanland.

– De här tre herrarna står kungen allra närmast och de skulle aldrig hänga ut honom på något sätt, varken i media eller i den övriga bekantskapskretsen, säger Roger Lundgren.

Gänget är välkända festprissar i Stockholms uteliv. En gång i veckan ses de tillsammans på ”Noppe” Lewenhaupts medlemskrog ”Noppes” i centrala Stockholm. Kungen är inte alltid, men ofta, med.

– Ibland äter de middag på intillliggande Teatergrillen innan, men oftast går de direkt på drinkarna. De beställer in champagne och blåbärsdrinkar. Kungen är särskit förtjust i fin whisky, säger en källa med insyn.

”Går vilt till”

Fruarna är bara med vid enstaka tillfällen, och då lämnar de ”Noppes” tidigt.

”Gubbtolvan” – som den lite vidare vänkretsen kallas, förflyttar sig ibland till en särskild avdelning, en trappa ner på ”Noppes” kontor. Men de träffas också i privata våningar eller på familjegodsen utanför Stockholm.

– En sak är säker. Det går alltid vilt till, säger källan.

I boken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” anklagas vännerna i ”den innersta kretsen” bland annat för umgänge med strippor, otrohetsaffärer och svartklubbsbesök. Uppgifterna tillbakavisas dock bestämt.

– Visst har jag varit på resor och träffat kungen i festliga sammanhang, men absolut inget olämpligt har inträffat. Det är grovt förtal, säger Anders Lettström.

”Noppe” Lewenhaupt hade på onsdagseftermiddagen ännu inte läst boken, men förnekar uppgifter som framkommit.

– Det ligger ingen som helst sanning bakom de där påståendena, säger han.

Publicerad: