Nyheter

Halleluja, en sån olycka till staty

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

Världens största Jesusstaty byggs i Polen.

Men det kan behövas ett gudomligt ingripande för att slutföra projektet – där huvuden bokstavligen har rullat.

Jesusskallen tappades och krossade en arbetares fot. När prästen fick beskedet fick han en hjärtattack.

Jesusstatyn byggs för närvarande på en kulle högt över polska staden Swiebodzin.

För tillfället är statyn 33 meter hög men när kronan i metall kommit på plats kommer skapelsen att mäta drygt 36 meter på höjden och därmed bli världens högsta Jessustaty. Den välkända Jesustatyn i Rio de Janeiro är visserligen 39.6 meter hög, men eftersom måttet inkluderar den 9,5 meter höga piedestalen statyn står på kommer världsrekordet att ryka all världens väg.

Kritik och olyckor

Men alla polacker är inte stolta och glada över jättestatyn, framför allt har många katoliker protesterat. Det femåriga projektet har dessutom varit olycksdrabbat.

En byggherre har fått ta emot hot plus att någon kastat en tegelsten genom en av hans bilrutor.

När Jesus huvud skulle fästas på kroppen kollapsade en lyftkran och det enorma huvudet föll handlöst. The Guardian rapporterar att en arbetare inte hann undan och fick foten krossad under skallen. Detta innebar att skeptikerna fick vatten på sin kvarn och kunde hävda att det var ett tecken från högre makter.

En byggexpert hävdar att det är ett fuskbygge som kommer att "hålla max 20 år innan det rasar samman".

När prästen Sylwester Zawadzki, som leder projektet, fick reda på vad som hänt drabbades han av en hjärtattack – vilket bara förstärkte bilden av ett fördömt projekt.

Sylwester Zawadzki har återhämtat sig men anklagas för att betala ut svältlöner till arbetarna som dessutom i vissa fall har hämtats från det lokala fängelset.

"Ett monster"

Waldemar Roszczuk, ansvarig utgivare för Gazeta Swiebodzinska, anser att det är rena "kommunistprojeketet" där människor utnyttjas och driver kampanj för att stoppa det.

– Det är ett monster till staty som inte har något att göra med den kristna läran, säger Waldemar Roszczuk till The Guardian.

Sylwester Zawadzki hoppas dock att folk från när och fjärran ska vallfärda till den 400 ton tunga statyn.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: