Maffians sopor kan nu hamna i Sverige

Tusentals ton skräp
fraktas från Neapel

Sophämtningen i Neapel har inte fungerat på flera år. Nu kan tusentals ton hamna i Sverige.
Sophämtningen i Neapel har inte fungerat på flera år. Nu kan tusentals ton hamna i Sverige.

Neapel svämmar över – av skräp.

Sophanteringen har havererat och nu ska avfallet skickas utomlands.

Eventuellt till Sverige.

– Vi skickade ut en förfrågan och fick positivt svar från Sverige, säger talespersonen Alessandro Bratti.

Den syditalienska sopkrisen har nått en kritisk nivå. Efter år av korruption, svågerpolitik och samröre med den organiserade brottsligheten täcks Neapels gator av över 2 000 ton sopor.

Mångfalt mer tros ligga undangömt på olagliga soptippar runtom i regionen Campanien. Enligt tidningen La Stampa rör det sig om hundratusentals ton sopor, från både hushåll och industrier.

– Det är en enorm kris, en mardröm, säger Palmiro Cornetta, borgmästare i Serre inte långt från Neapel till tidningen.

Myndigheterna har försökt lösa problemet genom att öppna lagliga soptippar men allmähetens reaktion har varit stark. I helgen skadades fem poliser när kravaller bröt ut i staden Terzigno där invånarna motsätter sig en ny soptipp.

Stort intresse för skräpet

Sedan en tid tillbaka har Tyskland tagit emot delar av de syditalienska soporna men efter juridiska problem har exporten stoppats, enligt La Stampa efter misstankar om mutor och korruption.

Nu överväger Neapel att skicka soporna till Sverige. För en dryg månad sedan skickade staden ut förfrågan om vem som kunde tänka sig att ta hand om soporna.

– Vi fick positiva svar av Sverige och Norge. Intresset för italienska sopor är stort, säger Alessandro Bratti i Neapels kommission för avfallshantering.

Flera svenska orter importerar redan sopor från Norge, sopor som bränns och omvandlas till fjärrvärme eller elektricitet. Avfallet kan också sorteras för att återvinna råvaror som glas, papper, metall och plast.

Här ligger soporna nu
Publisert: