Hoppade i vattnet – räddade Basil

1 av 4 | Foto: Frida och Vera tillsammans med hjälten Frida Orrgren.
NYHETER

Frida, 10, hoppade efter hunden i Edsvikens iskalla vatten men tvingades ge upp. Då kom Frida Orrgren joggande.

Hundrädd – men inte vattenrädd – räddade hon livet på Basil.

– Hunden försökte bita mig i det iskalla vattnet.

På söndagsmorgonen var kompisarna Frida, 10, och Vera 11 ute och rastade hunden Basil. Vårsolen lyste och flickorna var glada och skrattade där de knallade längs Edsviken i Sollentuna i Stockholm.

Frida och Vera pratade och spejade ut över vattnet. Plötsligt lyckades Basil slita sig ut kopplet. Han tog sikte mot vattnet och hoppade i. Flickorna blev oroliga av hundens märkliga agerande.

— Han verkade inte kunna simma och drogs längre ut, säger flickorna.

Iskallt vatten

Frida kände att hon måste hämta in hunden och hoppade i efter att ha klätt av sig. Men det blev en chock att hamna i det smällkalla vattnet. Frida tvingades ge upp när hon kände att krafterna snabbt tog slut. Det var nätt och jämt att hon tog sig i land. Gråtande och blå av köld såg hon och Vera hur Basil kämpade vilt men hamnade allt längre ut i vattnet. Då, när allt såg hopplöst ut, kom Frida Orrgren, 33, känd fitnesskvinna, löpande. Hon var ute på sin vanliga joggingtur runt Edsviken.

"Kunde inte simma"

– Jag såg två tjejer som var så ledsna stå vid vattnet. Sedan såg jag hunden, stor och vit, där ute. Den verkade inte kunna simma ordentligt och då tog jag av mig skorna och hoppade i. Jag är hundrädd annars men nu brydde jag mig inte om det, säger Frida Orrgren.

Bara hon kom ner i vattnet insåg hon att det skulle bli betydligt tuffare än ett fittnespass.

– Vattnet var så djupt att man inte bottnade men framför allt så otroligt kallt att jag inte ens fick fram några ljud när jag försökte ropa efter hunden.

Försökte bita henne

Efter att mödosamt lyckats ta sig fram till hunden kom nästa bakslag.

Basil var så stressad och panikslagen att han försökte bita Frida. Bortdomnad av kyla och nära kramp var oddsen dåliga i vattnet.

– Men på något sätt fick jag ett grepp runt bakre delen av hunden. Jag lyckades sedan ta mig i land med honom, men det var inte mycket mer.

En mindre pärs kom när Frida Orrgren, stel som en isglass, sedan skulle jogga hem de sista fem kilometerna. Det enda hon såg framför sig när hon lufsade hemåt var stugvärmen. När Aftonbladet träffar hela gänget vid Edsviken har Frida Orrgren stått i duschen "hela dagen", som hon säger. Enligt vittnen på plats hade inte bara Basil kunnat mista livet i isvattnet utan även båda Fridorna. Ögonen blänker på Frida när hon kramar om Frida den äldre. Sin hjälte.

– Basil hade inte kommit upp själv, säger hon och får medhåll av Vera.