Skadade soldater krigar för ersättning

David Ström som sårades i Afghanistan. I november 2009 fick han medalj av Överbefälhavaren Sverker Göransson på Armemuseums gård tillsammans med hundratalet av sina kollegor från FS17.
David Ström som sårades i Afghanistan. I november 2009 fick han medalj av Överbefälhavaren Sverker Göransson på Armemuseums gård tillsammans med hundratalet av sina kollegor från FS17.

LULEÅ. Bomben exploderade under deras terrängbil i Afghanistan och samtliga fyra svenskar skadades svårt.

Trots det fick två av dem ingen ersättning de två första veckorna efter hemkomsten – de skulle ha anmält sig till Arbetsförmedlingen omedelbart.

– Vi vill bara bli rättvist behandlade, säger David Ström till Norrländska Socialdemokraten ett drygt halvår efter händelsen.

Det är ett halvår sedan de fyra svenskarna skadades i Afghanistan.
Det är ett halvår sedan de fyra svenskarna skadades i Afghanistan.

Han och Peter Kero sitter fortfarande i rullstol på grund av de svåra skadorna.

Och någon ersättning har inte betalats ut för de två första veckorna.

– Det är ju inte riktigt klokt, säger Kero om kravet att han själv och Ström personligen skulle ha inställt sig till Arbetsförmedlingen omedelbart vid ankomsten till Sverige.

Försäkringskassan tycker också att situationen är orimlig:

– Om man inte har en anställning och vill vara kvar i sjukförsäkringen, ska man omgående gå och anmäla sig till Arbetsförmedlingen. Den tolkningen har Regeringsrätten gjort i en dom. Det har vi tyckt är onödigt hårt, säger Stig Orustfjord, överdirektör på Försäkringskassan.

Kassan möter försvaret

Han påpekar att kassan har föreslagit ett rådrum för medborgarna: en frist om en eller ett par veckor innan de behöver kontakta Arbetsförmedlingen.

– Är det unga personer som i rikets tjänst försvarar Sveriges intressen och skadas, är det rätt orimligt att de ska stå utan ersättning, säger Orustfjord.

Försäkringskassan kommer att träffa försvarsmakten på måndag för att gå igenom de aktuella ärendena.

Regeringen lovar att se över reglerna för de arbetssökande som akut blir svårt sjuka.

– Det kan vara ganska orimligt att man då kontaktar Arbetsförmedlingen, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) till TT.

Utredning tillsatt

Frågan kommer att behandlas i den socialförsäkringsutredning som regeringen nyligen har tillsatt. Hela utredningen ska vara färdig "om ett par år", men delar av den kan vara klar redan 2011, berättar hon.

Husmark Pehrsson påpekar också att riksdagen har klubbat igenom regeringens förslag till stöd till soldater och anhöriga under och efter militära insatser

– Försvarsmakten ska kunna lämna extra hjälp och vägledning till soldater som är skadats särskilt svårt, säger Husmark Pehrsson.

TT

Publisert: